"Hükümetin tavrını destekliyoruz"

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, hükümetin IMF ile stand-by anlaşması yapmamak konusundaki tavrını desteklediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin IMF ile stand-by anlaşması yapmamak konusunda bugüne kadar sergilediği tavrı desteklediklerini ve aynı kararlılığın devam ettirilmesi gerektiğini bildirdi.

Gündoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, IMF ve Dünya Bankası'nın yapılarının demokratik olmadığını ve her iki kurumun politika ve uygulamalarının dar ve sabit gelirliler ile reel sektörü değil, finans sektörünü ve rantiye sınıfını desteklemeye yönelik olduğunu savundu.

IMF'de karar alma süreçlerinin ve ülkelerin temsil gücünün adil olmadığını belirten Gündoğdu, "parayı veren düdüğü çalar" sözünün IMF'nin temel yönetim anlayışını özetlediğini ifade etti.

İstanbul'daki IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantılarına değinen Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Bu toplantılar, sosyal devlet anlayışının köküne kibrit suyu dökmeyi hedefleyen öneri ve politikaları değiştirmeyi değil, mevcut politikaları egemen kılmak için kullanılan yöntemlerde değişiklik yapmayı amaçlıyor. Daha açık bir ifadeyle, IMF ve Dünya Bankası lafla değiştiğini söylemekle birlikte icraatını aynen devam ettireceğini eylemleriyle teyit etmektedir.

Kişi, kurum ya da ülke fark etmez, bir defa aldanmak kabul edilebilir, ancak ikinci kez aldanmak kabul edilebilir değildir. Ancak Türkiye, 19 kez stand-by anlaşması imzalamak suretiyle tam 19 kez IMF'ye aldanmıştır. Aslında 19 kez stand-by anlaşması imzalanmasının ortaya çıkardığı gerçek, her stand-by anlaşması bir sonraki stand-by anlaşmasının zemini olmuştur. Önerdiği reçetelerin hiçbiri tutmayan IMF, Türk hükümetlerinin sosyal güvenlik ve sağlık harcamaları ile çalışanların ücret ve maaşlarında savurganca davrandığı suçlamasıyla kendisini masum göstermeye çalışmıştır. Dünyada, IMF'nin öneri ve programlarının başarılı olduğu tek bir ülke yoktur. Aslında başarı beklentisi de hayalciliktir. Dolayısıyla, IMF ile stand-by anlaşması yapmamak konusunda siyasi iradenin bugüne kadar ki kararını destekliyor, aynı kararlılığın devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz."

Türkiye'nin ekonomik krizin en sert şekilde hissedildiği süreci, özellikle son bir yılı IMF'nin desteğini almaksızın beklenenden düşük bir etkiyle geçirmeyi başardığını belirten Gündoğdu, IMF ile anlaşma yapılmasının bir anlamı olmadığını savundu.