"Hurda indirimi ayaktaki ağırlığın atılmasıyla ilgili bir karar"
Devlet Bakanı, otomotiv sektörüyle ilgili alınan son kararın 'ayaktaki ağırlığın atılmasıyla ilgili bir karar' olduğunu söyledi
ANKARA/TAHRAN - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, otomotiv sektörüyle ilgili alınan son kararla, ekonomik ömrünü tamamlamış araçların devletin ve vatandaşın üzerinde yük olmaktan çıkarılmasının amaçlandığını belirterek, "Ayaktaki ağırlığın atılmasıyla ilgili bir karardır" dedi.
İran-Türkiye Ticaret ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesi konulu seminere katılmak ve ikili görüşmelerde bulunmak üzere Tahran'a giden Tüzmen, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Tüzmen, otomotiv sektörüyle ilgili kararın iç piyasaya etkisinin sorulması üzerine, bu kararın sektördeki krizi hafifleteceğini, çarkların yeniden dönmesini sağlayacağını belirterek, sektördeki işçi çıkarmalarını da belli ölçüde önleyeceğini anlattı.
Yapılan çalışmalarda hem iç piyasanın canlanması hem de atıl halde ve ekonomiye yük olan araçların piyasadan çekilmesinin hedeflendiğini belirten Tüzmen, "Gelir gider dengesini muhafaza edecek şekilde özel sektörün önümüzdeki döneme güvenle bakabilmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz" dedi.
Ulaştırma Bakanlığının da büyük sıkıntısı olan, Türkiye'de yaklaşık 850 bin araç olduğunu, bunlardan 150 bin tanesinin hurda denecek şekle geldiğini söyleyen Tüzmen, şöyle devam etti:
"Yani bunlar bağlı. Bunların her hangi bir şekilde ekonomik değerleri artık iyice gitmiş, amortismanları sıfır noktasına gelmiş, vergileri çok yüksek. Şu anda vergileri var, ödenmemiş borçları var ve aracın değeri onu karşılayacak durumda değil. Bu tip sorunların halledilmesi lazımdı. Bunlar ayaklarda ağırlık. Bu, ayaktaki ağırlığın atılması yönünde bir karardır.
Sonuçta yapılan şudur, Türkiye'deki araçların ekonomik ömrü olan araçlarla yeni modern araçlarla yola devam edilirken, bu tip ekonomik ömrünü tamamlamış araçların da devletin üstünde ve vatandaşın üstünde yük olmaktan çıkarılması amaçlanmıştır. Bu tabii ki iç piyasayı da canlandıracaktır. Ulaştırma sektörümüzün daha sağlıklı hale gelmesini sağlayacaktır."
"İran'la ticaret hacmi hedefi 20 milyar dolar"
İran ziyareti konusundaki soruları da yanıtlayan Tüzmen, 160 kişilik bir heyetle geldikleri İran'da ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek ve yeni işbirliği imkanları geliştirmek amacıyla bir dizi temasta bulunacaklarını söyledi.
Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkilerin son dönemde gelişme içine girdiğini belirten Tüzmen, 2002'de 1,3 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl itibariyle 10 milyar doları aştığını bildirdi. Tüzmen, "İran ile ticaretimizde orta vadeli hedefimiz yılda 20 milyar dolar seviyesinde bir hacme ulaşılması" diye konuştu.
Devlet Bakanı Tüzmen, Türkiye'nin ihraç ürünlerinin İran pazarına daha rahat girebilmesi, İran'ın aynı şekilde ihraç ürünlerinin Türkiye pazarına rahat bir şekilde girebilmesini, daha önce yapılan anlaşmalar çerçevesinde gümrük tarifelerinin indirilmesini, Türkiye'nin bütün bu çalışmaları yaparken İran'daki iş adamları ile beraber bölgesel ekonomik alan oluşturulması çalışmasının yapılmasını hedeflediklerini anlattı.