"İki ayda ne değişti de Bakanlar Kurulu teşmil kararını değiştirdi?"

Türk-İş, Bakanlar Kurulunun bankacılıktaki teşmil kararında değişikliğe gitmesini eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, Bakanlar Kurulunun bankacılıktaki teşmil kararında değişikliğe gitmesini eleştirerek, "İki ayda ne değişti de Bakanlar Kurulu teşmil kararını değiştirdi. Karara imza atanlar bunun gerekçesini de açıklamalı" dedi.

Atalay, yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulunun "teşmil" kararının uygulanmasını beklerken, yeni bir kararla bundan geri adım atılmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile tüm bakanlara mektup yazarak teşmil kararının takipçisi olmalarını istediklerini bildiren Atalay, bu konuda gelişme beklerken Bakanlar Kurulunun ikinci kararıyla tam anlamıyla kötü bir sürprizle karşılaştıklarını dile getirdi.

Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nun 11. maddesinin "teşmil"  kurumunu düzenlediğini anlatan Atalay, bu maddeye göre kurulu bulunduğu iş kolunda yüzde 10 barajını aşmış, en çok üyeye sahip sendikanın yapmış olduğu bir toplu iş sözleşmenin o iş kolunda toplu iş sözleşmesi bulunmayan iş yerlerine teşmilini istemek hakkına sahip olduğuna işaret etti.

Bankacılık iş kolundaki en büyük sendika olan Türk-İş'e bağlı BASİSEN'in bu hakkını kullandığını belirten Atalay, Yüksek Hakem Kurulunun olumlu görüşünü alan Bakanlar Kurulu'nun teşmil kararnamesini 29 Nisan 2009'da yayımladığını anımsattı.

"Yabancı bankalar iyi biliyor"

Atalay, aradan geçen iki aya rağmen kararnamenin gereğinin Finansbank, Fortis ve Denizbank tarafından yerine getirilmediğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Avrupa Birliği üyelerinin pek çoğunda yüzlerce teşmil uygulanmakta, sendika üyesi olmayan işçilerin toplu iş sözleşmesinden yararlanmaları sağlanmaktadır. Teşmili uygulamayan bankaların Belçikalı, Hollandalı, Fransız ve Yunanlı pay sahipleri bunu iyi bilmektedirler.

Yabancı sermayeli bu bankaların Bakanlar Kurulu kararı karşısındaki incitici tavrını özümseyemediğimiz, bu bankaların yarattıkları gecikme nedeniyle cezalandırılmalarını beklediğimiz bir anda teşmil kararnamesini ortadan kaldıran yeni bir kararnamenin yayımlanmış olmasından üzüntü duyuyoruz.

Yeni bir kararname ile ilk kararnamenin kimi hükümlerinin yürürlükten kaldırılmış olması nedeniyle bir hukuki boşluk olacak ve 'haklı haksız' birçok yorum yapılacaktır. Ayrıca bu durum bankalar arasındaki haksız rekabet ortamına da geri dönüşe neden olmuştur.

Merak ettiğimiz şudur: İki ayda ne değişti de Bakanlar Kurulu teşmil kararını değiştirdi. Karara imza atanlar bunun gerekçesini de açıklamalı. Maalesef Türkiye'de mali sermayenin dediği olmaya devam ediyor. Türkiye'de, mali piyasa aktörlerinin söyledikleri ne kadar az gerçekleşirse işler o zaman yoluna girer."

Karar, ikramiye ve ücretler konusunda ilave haklar getiriyor

Bakanlar Kurulunun teşmil kararı, Finansbank, Fortis ve Denizbank'ta çalışanlarına, İş Bankası'nda uygulanan toplu sözleşme doğrultusunda izin, ikramiye ve ücretler konusunda ilave haklar getiriyordu. 

Daha sonra yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında ise "söz konusu bankalar ve bağlı iş yerlerindeki ücret sistemi ve uygulamalarının Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi ve bağlı iş yerlerinden farklı olması ve aynı iş kolunda faaliyet gösteren diğer bankaların genel ücret düzeyleri dikkate alınarak", önceki kararın "yıllık ücretli izin", "ücret zammı", "ikramiye" başlıklı bölümler yürürlükten kaldırılmıştı.

Yürürlükten kaldırılan hükümler, çalışanlara 16-28 iş günü yıllık izin verilmesini, ücretlere 31 Mart 2010'a kadar olan dönem için aylık 250 TL zam yapılmasını, çalışanlara her hizmet yılı için 30'ar günlük brüt çıplak ücret tutarında iki ikramiye verilmesini içeriyordu.