"IMF ile yeni bir program gerekli"

Güler Sabancı, "olursa iyi olur " denilen bazı yatırımların ertelenebileceğine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, IMF ile yeni bir programa, objektif olarak ihtiyaç olmayabileceğini, ancak gerçekçi düşünmek gerektiğinde bunun bir gereklilik olduğunu söyledi.

Sabancı Holdingden yapılan yazılı açıklamada, dünyanın "etkin" ekonomi yayınlarından Financial Times'ın, Güler Sabancı ile gerçekleştirdiği röportaja "Companies and Markets" ekinde yer verdiği belirtildi. Röportajda Sabancı'nın, genel ekonomik görünüm ile ilgili görüşlerine ve Sabancı Grubunun bu ortamdaki durumuna yer verildiği kaydedildi.

"Türkiye'nin en büyük şirketlerinden Sabancı Holding, ekonomik yavaşlamaya karşı hazırlık yapıyor" başlığı ile yayımlanan röportajda, Sabancı Grubu için finansal hizmetlerden perakende ve çimentoya, lastikten enerjiye geniş bir alanda faaliyet gösteren Sabancı Grubunun varlıkları, ekonominin "barometrelerinden biri" olarak ifade edildi.

Financial Times'in haberinde, "Yabancı sermaye akışı Türkiye ekonomisini ortalama yıllık yüzde 6 büyümeyle hızla ileri gitmesini sağlarken, son 5 sene içerisinde Sabancı Holding, gelirini yaklaşık 2'ye katlayarak 2007'de 15 milyar dolara çıkardı" denildi. 2009 yılı ekonomik büyüme rakamının yüzde 1,5'e kadar düşme ihtimali olabileceğini tahmin ettiğini yazdığı açıklandı.

"Olursa iyi olurlar ertelenebilir"

Güler Sabancı'nın, Financial Times'e her ne kadar stratejide henüz değişiklik olmasa da, grubun nakit akış yönetimi ve maliyet verimliliğine konsantre olduklarını açıklarken, ayrıca "olursa iyi olur" diye tanımlanan bazı yatırımların ertelenebileceğini söylediği belirtildi.

Açıklamada, Sabancı'nın, Türkiye'nin ekonomik krizlere karşı pozisyon alma konusundaki tecrübesine değinerek, "Kendimizi toparlama konusunda inanılmaz bir kapasitemiz var" dediği ifade edildi.

Financial Times, Sabancı'nın perakende faaliyetlerinin, tüketici hareketlerine duyarlı olduğunu, sanayi faaliyetlerinin de, kaçınılmaz olarak ihracat piyasalarındaki durumdan etkilenebileceğini yazdığı belirtildi.

Açıklamada, Güler Sabancı'nın, grubun dış borçlarının finansmanında problem yaşamadığını ifade edildi.

Financial Times'ın "Hükümet bir anlaşma imzalanması konusunda, anlaşmanın yerel seçimler öncesinde harcamaları kısıtlayabileceği nedeniyle isteksiz davranıyor" yorumuna yer verilen yazıda, Sabancı'nın, IMF ile yeni bir program yapılması konusunun önemini vurguladığı belirtildi. Sabancı'nın "Objektif olarak buna ihtiyacımız olmayabilir ama gerçekçi düşünmek gerekirse bu bir gereklilik" sözlerine de yer verildiği söylendi.