"İş dünyası ile üniversite işbirliği yapmalı"
KOSGEB Başkanı Kaplan, Türkiye'nin rekabette geri kalmaması için inovasyon ve araştırma geliştirme faaliyetlerine daha fazla önem vermesi gerektiğini bildirdi
ANKARA - Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, girişimciliği geliştirecek yeni projeler üretmenin ve yeni teknoloji merkezleri açılmasının gerektiğini belirterek, "İş dünyası ile üniversite işbirliği lazım" dedi.
Proje sahipliğini Gazi Üniversitesi'nin üstlendiği Üniversiteler ve Kobi'ler Arası İşbirliğinin Geliştirilmesi Projesi'ni (UniKOBİ) tanıtmak amacıyla Ostim Çıraklık ve Öğretim Vakfı konferans salonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Kaplan, Türkiye'nin küresel ve uluslararası rekabette geri kalmaması için inovasyon ve araştırma geliştirme faaliyetlerine daha fazla önem vermesi gerektiğini bildirdi.
Kaplan, Avrupa Birliği Çerveve Programı'nın KOBİ'lere ayrı bir önem verdiğini belirterek, rekabette farkındalık oluşturmanın tasarım ve organizasyonel yenilikler ile mümkün olduğunu söyledi.
Üniversitelerin bilgisi ile iş dünyasının pratiğinin bir araya gelmesi gerekliliğine işaret eden Kaplan, Türkiye genelindeki teknoloji geliştirme merkezlerinin sayısının 20 olduğunu, söz konusu merkezlere daha fazla sayıda sahip olunması gerektiğini bildirdi.
Ostim OSB Başkanı Orhan Aydın ise üniversite ile sanayi işbirliğinin en iyi şekilde takip ederek yararlandıklarını kaydetti.
Ankara'da bulunan Çankaya Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerle işbirliği yaptıklarını anlatan Aydın, sanayide sorunları ve beklentilerini belirleme konusunda üniversitelerin sorumlu olduğunu vurgulayarak, "Üniversite ile sanayi işbirliğinde üniversitelerden adım bekliyoruz" dedi.
UniKOBİ Proje Koordinatörü Murat Savaş ise işsizlik sorununun giderek tırmadığını, "Üniversiteler ve KOBİ'ler Arası İşbirliğinin Geliştirilmesi Projesi"nin amacının üniversite ile kobiler arasında köprü vazifesi görüp işsizliği en aza indirmek olduğunu söyledi.
Üniversitelerindeki eğitimin güçlendirilmesi ve sanayiye kazandırılacak kaliteli elemanlar sayesinde yine kaliteli bir üretimin oluşması ile üniversiteden mezun olan gençlere istihdam sağlamayı amaçladıklarını anlatan Savaş, öğrencilere KOBİ'lerin ihtiyaçları doğrultusunda mesleki eğitim kursları verdiklerini belirtti.
Savaş, UniKOBİ projesinin sahibi ve koordinatörünün Gazi Üniversitesi olduğunu belirterek, Yozgat Bozok Üniversitesi ile Litvanya Siauliai Üniversitesi'nin proje ortağı olduğunu, Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Phönix Vakfı (Viyana -Avusturya), Frohsınn Förderkreis Derneği'nin ise (Augsburg - Almanya) projenin diğer iştirakçisi kuruluşlar olduğunu bildirdi.
Proje faaliyetlerinin Türkiye'nin Ankara, Kayseri, Yozgat şehirleri ile Litvanya'nın Siauliai şehrinde uygulanacağını kaydeden Savaş, söz konusu şehirlerde yaklaşık 4 bin öğrenci, 300 öğretim elemanı ve 300 KOBİ'ye ulaşılmasının hedeflendiği bilgisini verdi.