"İş gücü maliyeti Çin'den düşük bölgemiz var"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bazı teşvik bölgelerinde iş gücü maliyetlerinin Çin'den bile düşük olduğunu söyleyerek yatırımcılara çağrı yaptı.

Çağlayan, TUSKON'un organize ettiği, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi (CCPIT), Türk-Çin Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜÇSİAD) ile Guangdong Türk İşadamları Derneği'nin (GUTİAD) destek verdiği "Türkiye Çin Ticaret ve Yatırım Forumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, iki ülkenin gelişmekte olan ülkeler arasında iki dev ekonomiye sahip olduğunu söyledi.

Türkiye ve Çin'in ihracat ve ithalat rakamlarına değinen Çağlayan şunları söyledi:

"Türkiye ve Çin arasındaki ticaret rakamlarımıza baktığımızda aramızdaki dış ticaret rakamımızın geldiği nokta önemli ancak yeterli değil. Bu rakamları çok daha fazla yukarı çıkarabilecek potansiyele sahibiz. Dünyanın gelişmekte olan ülkeleri, yükselen pazarları içerisinde iki büyük dev gücünden bahsediyoruz. Aramızdaki rakam 24 milyar dolar değil, 124 milyar dolar olabilecek seviyeye çok rahat gelebilir. Buna tek engel birbirimizin ekonomilerindeki avantajları yakından tanıyamamaktan geçiyor."

Bakan Çağlayan, 2 trilyon dolarlık ihracat yapıp, 1,7 trilyon dolarlık alım yapan Çin'in Türkiye'den yapmış olduğu ithalatın yetersizliğine işaret ederek, "Çin Türkiye ihracatında 14. sırada, Türkiye Çin'in ithalatında 54. sırada, bu yapıyı değiştirmemiz lazım"  ifadelerini kullandı.

"Türkiye küresel krize meydan okuyarak ekonomisini güçlendiren bir ülke"

Çin'in Türkiye'yi keşfetmesinin önemli olduğuna işaret eden Çağlayan konuşmasına şöyle devam etti:

"Gelin birbirimizi daha iyi keşfedelim. Bir Çin'li firmanın Türkiye'yi keşfetmesi demek Türkiye'nin bulunduğu en kolay şekilde girmesi demektir. Türkiye 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkeye ulaşacağınız bir ülke. Türkiye'ye yatırım yapmak demek 4 saatte bu ülkelere ulaşmak demek. Çinli firmaların Türkiye'ye yatırım yapma konusunda cimri davranışından dolayı Türkiye değil sizler kayıptasınız, bunun hesabını yapın. Türkiye'ye yapmamış olduğunuz yatırımlardan dolayı Türkiye'deki avantajlardan faydalanmamak sizler gibi dünyaya açılmayı hedeflemiş yatırımcılar için büyük bir kayıptır."

Türkiye'nin içerdiği fırsatlarla ilgili katılımcıları bilgilendiren Çağlayan, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin fevkalade boyutta olduğunu söyledi.
Çağlayan Çinli işadamlarına Türkiye ekonomisini yakından inceleme tavsiyesinde bulunarak, "Türkiye dünyada yaşanan küresel krize adeta meydan okurcasına her geçen gün ekonomisini güçlendiren, en son açıklanan büyüme rakamlarıyla dört dörtlük büyüme sergileyen bir ülke" dedi.

"2008 küresel krizi kapitalizmin tarihini ve tarifini değiştirdi"

Çin ve Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında gelecek dünyasında söz sahibi olacak ülkelerden olacağı öngörüsünde bulunan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Geleceğin dünyası bugün Türkiye'nin ve Çin'in içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin olacaktır. 2008 küresel kriz dünyadaki bir çok şeyi değiştirdi. Kapitalizmin tarihi ve tarifi değişti, yeniden yazılıyor şimdi. Dünyanın ekonomik yörüngesinde de değişme var şu anda... Bundan 10 yıl sonra dünya ekonomisinin yüzde 60'ını Türkiye ve Çin'in içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler yapacak. Gelecek Türkiye ve Çin'in..."

Zafer Çağlayan, konuşmasında geçen yıl hayata geçirilen yatırım teşvik sistemine de değindi. Sistemle birlikte bölgesel, stratejik ve büyük ölçekli yatırımlar ile ilgili önemli teşvik yatırım desteklerinin getirildiğini söyledi.

"İddia ediyorum ki Çin'den daha ucuz iş gücü maliyetlerine sahip bölgemiz var"

Türkiye'nin 6 bölgesel desteğe sahip olduğunu ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:

"İddia ediyorum ki, Çin'den daha ucuz iş gücü maliyetlerine sahip bölgemiz var. Bugün ülkemizde işçi ve işveren  paylarının tamamını koyduğumuz zaman, bir asgari ücretlinin işverene maliyeti yaklaşık 800 dolardır. Ama bizim yatırım teşvik kapsamı çerçevesinde 6'ıncı bölgemize yatırım yaptığınız zaman neredeyse, sosyal güvenlik primleri, vergi yüklerinin tamamı 10 yıl süreyle devlet tarafından karşılanıyor. İşveren sadece yanında çalıştırdığı asgari ücretlinin net ücretini ödüyor, yani asgari ücretlinin işverene 400 dolar civarında bir maliyeti var."

Türkiye'nin 6. bölgesinde yapılacak yatırımlardaki iş gücü maliyetinin Çin'den çok daha ucuz olduğunun altını çizen Bakan Çağlayan, "Bugün özellikle emek-yoğun sektörlerde ucuz iş gücüyle yatırım yapmak istiyorsanız bunun adresi bugün Türkiye... Geçmişte Çin ucuz iş gücü özellikleriyle son derece önemli potansiyele sahipti ancak öyle destekler verdik ki 10 yıl boyunca yatırımcı yanında çalıştırdığı işçinin net ücretini ve bir kaç küçük vergiyi ödeyecek" diye konuştu.

Çin ve Türkiye'nin müteaahhitlik sektöründeki çalışmalardan da bahseden, iki ülkenin üçüncü ülkelerde birlikte iş yapmaları gerektiğine değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünyada müteahhitlik sektöründe Türkiye'nin rakibi Çin, Çin'in rakibi ise Türkiye... En son yapılan 2013 değerlendirmesinde toplam 250 uluslararası firma içinde Çin 54 firmayla birinci, Türkiye 38 firmayla ikinci... Müteahhitlik sektöründe niyetimiz Çin'i geçmek, çünkü böylesi bir güce sahibiz. Gelin turizm, müteahhitlik, gayrimenkul gibi sektörlerde birlikte iş yapalım. Birbirimizi iyi değerlendirelim, iyi keşfedelim güç bizde. Güç yükselen pazarlarda..."