"Kadınları desteklemeye devam edeceğiz"

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Karadere, "Kadınlarımızın iş hayatında daha etkin yer almaları için tüm olanaklarımızla kendilerini desteklemeye devam edeceğiz."

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


       
HATAY - Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, "Kadınlarımızın iş hayatında daha etkin yer almaları için tüm olanaklarımızla kendilerini desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) işbirliğiyle düzenlenen 18. Kadın Girişimci Buluşması, Hatay'da yapıldı. Bir otelde düzenlenen toplantının açış konuşmasını yapan Karadere, çok kültürlü yapısı ve hoşgörü anlayışıyla ünlü bir kentte bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, TÜİK'in 2011 yılı rakamlarına göre Türkiye'de çalışma potansiyeline sahip 29 milyon kadından sadece 7 milyonunun çalışma imkanı bulabildiğini söyledi.
Karadere, kadınların Türkiye için ne kadar büyük bir "değerlendirilmeyen potansiyel" olduğunu söz konusu verilerin ortaya koyduğunu bildirerek, "Ülkemizde egemen olan geleneksel yaklaşımın etkisiyle, iş hayatında erkeklerin istihdamına öncelik veriliyor. Kadın girişimciliğinin, bu genel yaklaşımı temelden sarsmak için önemli bir hareket alanı ve farkındalık yarattığına inanıyoruz. Kadınlarımızın iş hayatında daha etkin yer almaları için tüm olanaklarımızla kendilerini desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.
        
"Geleceği, kadınlar ve erkekler birlikte inşa edecek"
        
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan da Türkiye'de ve dünyada geleceği kadınlar ve erkeklerin birlikte inşa edeceğini vurgulayarak, girişimcilik ve istihdam potansiyelinin birleştirilmesiyle hedefe ulaşmanın daha kolay olacağını kaydetti.
Türktan, kadınların, dünya çapında iş gücünün yüzde 66'sını oluşturduğunu, gıda üretiminin de yüzde 50'sini gerçekleştirdiğini ifade etti. Tüm bunlara rağmen kadınların gelirlerinin yüzde 10'una, mülkiyetin de sadece yüzde 1'ine sahip olduğunu anlatan Türktan, şöyle konuştu:
"Türkiye'de ise şu an sadece 6,9 milyon kadın herhangi bir işte çalışıyor. Oysa çalışabilir yaştaki kadın nüfusumuz 27 milyon civarında. İstihdam oranlarında son bir yıldaki ilerlemeyi görüyoruz, ancak oranlarımız dünya ortalamaları seviyesine yükselmeden bizler bu ilerleme ile yetinmeyeceğiz. O yüzden kadın istihdam hedeflerinde ilgili bakanlıkların yüzde 35'ten daha yüksek çıtalar belirlemesini ve bu doğrultuda önlemler ve teşvikler sunmasını arzu ediyoruz. Bunun için de çalışmaya hazırız."

(AA)