"Kapasite kullanımı düşüyor, üretim alarm veriyor"

GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erturhan, düşük kur- yüksek faiz politikası ile üretimin cezalandırıldığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, kapasite kullanımının düştüğünü, üretimin alarm verdiğini bildirdi.

Erturhan, yaptığı yazılı açıklamada, düşük kur-yüksek faizle dış finansman sağlama ve enflasyonu indirme politikası yürütülen Türkiye ekonomisinde kapasite kullanımı süratle düşerken üretimin alarm verdiğini belirtti.

Erturhan, "Düşük kur- yüksek faiz politikası ile işalat cenneti haline gelen ülkemizde üretim adeta cezalandırılmaktadır. Dış talebin küresel durgunluktan dolayı düştüğü günümüz ekonomik konjonktüründe ihracat sektörünü de zor günler beklemektedir. İhracat sektörü, bir yanda düşük kurdan dolayı ve diğer yandan uluslararası talep azalmasıyla zor bir dönemeçtedir" dedi.

Yurt içi talebin de yüksek faiz politikasından dolayı düşmesiyle Türkiye'de kapasite kullanım oranı ve üretimin düştüğünü belirten Erturhan, şunları kaydetti:

"Ülkemiz dünyanın en yüksek faizinin verildiği bir ekonomi haline gelmiştir. Diğer yandan dalgalı kur uygulaması olarak adlandırılan fakat örtülü sabit kur sistemini anımsatan düşük kur sisteminde ülkemizde üretimi yapılan tüm ürünlerin işalatı cazip ve ucuz hale gelmektedir. Bu durumda Türkiye'de üretim, rekabetçi ve cazip olmaktan çıkarmaktadır."

Yaşar Erturhan açıklamasında, bu nedenle Merkez Bankası'nın ve ekonomi yönetiminin dış finansman sağlamak ve fiyatlar genel düzeyini kontrol edebilmek için uyguladığı düşük kur ve yüksek faiz politikasını tekrar gözden geçirmesi gerektiği görüşüne yer verdi.