"Kişisel veriler değil, anonimleşmiş bilgiler verilecek"

Gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SGK’nın tartışmalı veri paylaşımı konusunda “kişisel bilgiler verilmeyecek” taahhüdü verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emekli maaşlarının artırılması, kıdem tazminatı, SGK’daki bilgilerin paylaşılması-satılması ve emeklilikte aylık bağlama oranına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu toplantısı tamamlandı. Kurul üyesi kurum ve kuruluşların konuşmalarının ardından kürsüye gelen Faruk Çelik, SGK’nın tartışmalı veri paylaşımı konusunda “kişisel bilgiler verilmeyecek” taahhüdü verdi.

Çelik’in açıklamalarının satır başları şöyle:

Emekli maaşlarının artırılması

Seçim de var, iktidarlar için önemlidir, gönül ister emekliye 100 TL zam yapılsın.. Yapılabilir mi evet yapılabilir ama kaynağı nereden bulacaksınız. Yılda iki maaş ikramiye vereceğim deniyor. Verelim, maliyeti 25-30 milyar TL.. Bu 90’lı yıllara dönüş demek, o günleri mi özlüyorsunuz. Genel Müdür değil, siyasi parti genel başkanısınız.. 

Kişisel verilerin satılması

TBMM’de bu konuda bir düzenleme var. SGK bugün bilgi paylaşamıyor. Bunun kanuni düzenlemesini yapıyoruz. Ne şekilde bilgi verilebiliyor, ya anonimleşmiş bilgiler verilebilir ya da kişinin izin vermesiyle sözkonusu olabilir. Kişisel verilerin alınması, verilmesi, satılması yok. Böyle bir uygulama düşünülmüyor. Düzeltilmesi konusunda ne yapılacağı konusunda fikri olana açığız. Bugün SGK ne Çalışma Bakanlığı’na, ne Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına hiçbir yere bilgi veremiyor. 

Kıdem tazminatından ruhum daraldı: İşçilerin yüzde 86’sı kıdem tazminatı alamıyor. Bir türlü çözemedik, konuşulamıyor bile. Ruhum daraldı. Bunu düzeltmemiz lazım. İşçi lehine düzeltmek lazım. Sendikaların tavrı sermaye yanlısı gibi görünüyor. İşçinin hesabına hiçkimsenin denetiminde olmadan bu paranın yatmasını sağlamaya çalışıyoruz. 

Aylık bağlama oranı 2020’de görüşülmeli

Sosyal güvenlik reformu yapıldıktan sonra yeni emeklilik standartları getirildi. Aylık bağlama oranları açısından (emeklilikte alınacak maaşın hesaplanması yöntemi) 2008’den önce çalışmaya başlayıp daha sonra çalışmalarını sürdürenler için bir farklılık oluştu. Bunu 2020’de, önümüzdeki birkaç sene sonra, duruma bakıp tekrar düzenlemek gerekebilir. 

Dijital arşiv

SGK’nın bütün arşivinin dijital ortama alınması konusunda talimat verdim. Düğmeye basınca herkesin dosyası gelecek. Emeklilik işlemleri bugünlerde 15 günde yapılıyor ama bazen, dosya yok nerede, çıkarcağız diye işlem yapılıyor. Bunun olmaması lazım. Düğmeye basınca “ne zaman emekli olacağım” diye sorunca, gününü söylemek lazım.