"Konjonktürel kırılganlıklarımız var"

Bakan Şimşek, krizin etkilerini sınırlayacaksa, IMF'ye karşı herhangi bir ön yargı olmayacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

GAZİANTEP - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, küresel kriz sürecinde Türkiye'nin başlangıç noktasının iyi olması yanında konjonktürel kırılganlıklarının da olduğunu söyledi.

Gaziantep temasları sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şişmek, Türkiye'nin IMF ile birlikte yoluna devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine "IMF olsa da olmasa da sağlam bir şekilde reformlar yaparak yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Türkiye'nin IMF ile yoluna devam edip etmemesi konusunda hafta içinde açıklamalar yaptığını, bu açıklamalarına ek bir açıklamasının olmadığını ifade eden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye için ne doğruysa, Türkiye'nin menfaatine bir şey varsa biz onu şu ya da bu nedenle tepmeyiz. Ama Türkiye'nin menfaatine olacak. Küresel krizin Türkiye'ye yansımalarını sınırlayacak, aynı zamanda reform sürecini sağlamlaştıracak her türlü çerçeveye, programa biz zaten açığız.

IMF yokken de reformlar yaptık. Sosyal güvenlik reformu yapıldı, enerji piyasası reformu yapıldı, istihdam paketi gerçekleştirildi. Ama IMF'nin varlığı Türkiye'nin yararına ise krizin etkilerini sınırlayacaksa, ben her zaman söyledim ona karşı herhangi bir ön yargımız yok. Türkiye için ne doğruysa onu yapacağız."

"Temel makro ekonomik yapıyı geliştireceğiz"

Şimşek, küresel kriz sürecinde Türkiye'nin başlangıç noktasının iyi olması yanında konjonktürel kırılganlıklarının da olduğunu vurguladı.

"Hızlı büyüme", "artan enerji fiyatlarının getirdiği olumsuz etkiler" ve "cari açık"ın Türkiye'nin konjonktürel kırılganlıkları olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, şunları kaydetti:

"Krizin bize yansımalarını sınırlamak için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu konuda zamanı geldiğinde gerekli adımları atıyoruz. Sizin başlangıç noktanız iyiyse ki Türkiye'nin başlangıç noktası iyi. Ama bizim konjonktürel kırılganlıklarımız var. Nedir? Biz uzun zamandır hızlı büyüyen bir ülkeyiz. Artan enerji fiyatlarının getirdiği etkiler var, onun yansımaları var. Cari açık var. Bunların bizim için bu dönemde bir sıkıntı kaynağı olmaması için ülkemizin temel makro ekonomik yapısını geliştirerek ilerleyeceğiz, yolumuza devam edeceğiz, reformlar yapacağız. Bunların bir kısmı tabi ki zamanla etkisini gösterecek.