"Kuralsız ticaret, turizm için büyük tehlike"

TÜROFED Başkanı sektörü tehdit eden tehlikeye karşı uyardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, "kuralsız ticaret örneklerinin gerek ülke, gerekse turizm sektörü için büyük tehlike oluşturduğunu" bildirdi.

Barut, yaptığı yazılı açıklamada, turizm sektörünün, Türkiye ekonomisinin bugünü ve geleceği açısından çok önemli olduğunu, Türk turizminin geleceğinden sektörden yararlanan herkesin sorumlu olduğunu belirtti.

Alman RTL Televizyonu'nun Antalya'da yaptığı bir haberde, Türkiye'nin dünyaya "kazıkçı Türkler" şeklinde yansıtıldığını ifade eden Barut, haberin içeriğini oluşturan ve Türkiye için asla genelleştirilemeyecek bu sınırlı ve olumsuz örneklerin, dünya turizm gelirinden daha fazla pay almak isteyen ülkeler arasındaki rekabette Türkiye aleyhine sonuçlar yaratmasına fırsat verilmemesini istedi.

Bu örneklerin çoğalmaması için başta turizmden kazanç elde eden bölgelerin ticaret ve esnaf odalarına seslenen Barut, şunları kaydetti:

"Hepimiz aynı büyük gemideyiz. Nereden olursa olsun su alacak bir delik açarsanız, batacak olan geminin tümüdür. Resmi ve özel kuruluşları, yerel yönetimleri, medya ve vatandaşları, kuralsız ticaret ve istismarları konusunda duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyorum. Türkiye'ye 'kazıkçı ülke' damgasını vurduran kuralsız ticaret örnekleri, gerek ülke, gerekse sektör için büyük tehlike oluşturuyor."

'Herşey dahil' de zarar veriyor

Ahmet Barut, "turizm sektöründe yaşanan olumsuz örneklerden birinin de 'her şey dahil sistemi' olduğunu" savunarak, şu görüşleri dile getirdi:

"Turist, her şey dahil sistemi içinde tatil süresince konaklama hizmetinin yanı sıra yiyecek ve içecek dahil olmak üzere yararlanacağı tüm hizmetler için ne ödeyeceğini bilmektedir. Aynı turist, fiyat ve davranış farklılıkları, suistimaller gibi nedenlerle en çok esnaftan şikayet etmekte ve tesisin dışına çıkmaktan çekinmektedir. Bu nedenle de her şey dahil sistemini uygulayan konaklama tesislerine ilgi her geçen gün artmaktadır. Biz, turistin tesis dışına çıkmaktan çekinmeyeceği bir atmosferin gerektiğini, Türk turizmi için toplam kalitenin vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz ve bunu tüm kesimler için talep ediyoruz. Altyapıdan, üst yapıya en geniş perspektifle konuyu dikkate almalı, yanlışlarımızı azaltmalı, yanlış yapanı korumamalıyız."

Turizmin, tüm kesimler için "altın yumurtlayan tavuk" olma özelliğini sürdürdüğünü belirten Barut, tatillerini Türkiye'de geçirdikten sonra memnun ayrılan her bir yabancının, ülke ekonomisi, imajı ve saygınlığı ile direkt ilişkili olduğunu, turizmden kazanç elde eden ana, yan tüm sektörler dahil olmak üzere herkesin dikkatli ve duyarlı olması gerektiğini ifade etti.