"Küresel ekonomik güç dengesi yer değiştiriyor"
KPMG, "Küresel kurumsal sermaye hareketleri" araştırmasının sonuçlarını açıkladı
İSTANBUL - KPMG'nin gerçekleştirdiği "Küresel kurumsal sermaye hareketleri" araştırmasına göre, küresel ekonomik güç dengesi yer değiştiriyor.
Global denetim, vergi ve danışmanlık firması KPMG'den 2008/9-2013/14 araştırmasına ilişkin yapılan açıklamaya göre, araştırma kapsamında 15 büyük ekonomi içinde yer alan ve en büyük çok uluslu şirketlerde görev yapan 300'den fazla yatırım stratejisi uzmanına, gelecekte hangi bölgelere yatırım yapmayı planladıkları soruldu. Raporun bulgularına göre, çekiciliği giderek artarak gelecek 5 yıl içinde dünyanın başta gelen kurumsal yatırım merkezi olacağı öngörülen Çin'in, ABD'yi geride bırakarak bilgi teknolojileri, telekomünikasyon, endüstriyel ürünler ve madencilik alanlarında en etkili ülke haline gelmesi bekleniyor. Araştırmaya katılan yatırım uzmanlarının beklentileri arasında, sermaye artışı beklenen bir diğer ülke olan Hindistan'ın da toplam yabancı yatırım payında en büyük artışı görmesi ve imalat yatırımında dünya lideri haline gelmesi yer alıyor. Ancak Avrupa ekonomilerinin de yatırımcılar için çekiciliklerini korumaları bekleniyor. Bu anlamda İngiltere'nin, ABD dışındaki en popüler gelişmiş ekonomi olmaya devam edebileceği tahmin ediliyor.
"BRIC'e sermaye akışında artış"
Araştırmaya katılan 300'den fazla yatırım uzmanına ayrıca bugün kendi sektörlerinde yatırım açısından hangi ülkeleri önemli durumda gördükleri ve 2013/14'te hangilerinin önemli hale gelmesini bekledikleri sorulurken, sonuçlar, yatırımların ABD, Japonya, Singapur ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden uzaklaşacağını ve Brezilya, Rusya, Çin ve Hindistan'a (BRIC) sermaye akışında büyük bir artış olacağını gösteriyor. ABD'nin yatırımlardan aldığı payın yüzde 4 düşüşle yüzde 23'e inmesinin beklendiği araştırmaya göre, bu durum, küresel yatırımın büyük bir kısmı ABD'nin elinde olsa da Çin'in öne geçmesine engel olamıyor. Ayrıca ABD'nin madencilik, endüstriyel ürünler ve bilgi teknolojileri ile telekomünikasyon sektörlerinde de hakimiyetini Çin'e kaptırması bekleniyor. Araştırmaya katılan uzmanlara göre İngiltere, İspanya ve İtalya yabancı yatırımda bir artış görecek, Almanya'nın ise şu anki pozisyonunda bir değişiklik olmayacak.
"Türkiye son dilimde"
KPMG Türkiye Vergi Bölüm Başkanı Fikret Çetinkaya sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, araştırmanın bir süredir gerçekleşmekte olan küresel ekonomik güç dengesinin kayışına ilişkin kanıtları ortaya koyduğunu kaydetti. Çetinkaya, yeni ekonomik dengenin Amerika, Avrupa ve Asya Pasifik ülkeleri arasında gerçekleşeceğinin öngörüldüğüne, özellikle BRIC ekonomilerinin bu dengede çok önemli bir role sahip olacaklarına işaret etti. Söz konusu ülkelerin önümüzdeki 5 yıl içinde Amerika ve İngiltere ile birlikte en fazla yatırım alan ülkeler arasında yer alacaklarının altını çizen Çetinkaya, Türkiye'nin ise aynı dönemde en fazla yatırım çekecek ilk 30 ülkelik grubun son diliminde yer almasının beklendiğini bildirdi.
Araştırma sonuçlarının yatırımcılar açısından yatırım yapılacak ülkelerin seçiminde öne çıkan kriterleri; yeni pazarlara girme, politik istikrar, yasal düzenlemeler ve vergi rejimi olduğunu gösterdiğini belirten Çetinkaya, bu yönüyle de Türkiye'nin daha fazla yatırım alabilmesinin ip uçlarını ortaya koyduğuna dikkat çekti.