"MB ile aynı doğrulara, farklı görüşlere sahibiz"

Zeybekci, ABD Merkez Bankası’nın faiz artırım kararının getireceği olumsuzluğun, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme kararının olumlu etkilerinden daha az olacağını öne sürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası ile aynı doğrulara fakat farklı görüşlere sahip olduklarını söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, Beyaz Et Sanayicileri Birliği Başkanı Sait Koca, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya ile Ak Parti Milletvekili Önder Matlı’yı kabul etti.  

Ziyaretin ardından soruları cevaplandıran Bakan Zeybekci, enflasyonun henüz istenen noktaya gelmese de 2015 yılı sonunda yüzde 5.5 olacağını kaydetti. Buna karşılık cari açıkta çok iyi bir performans sergilendiğini kaydeden Zeybekci, ABD Merkez Bankası’nın faiz artırım kararının getireceği olumsuzluğun, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme kararının olumlu etkilerinden daha az olacağını öne sürdü.

Merkz Bankası’nın faiz politikasına yönelik açıklamalarda da bulunan Nihat Zeybekci, “Merkez Bankası ile aynı doğrulara fakat farklı görüşlere sahibiz” dedi. Kur artışıyla ilgili ilk tartışmaların yaşandığında “kendi haline bırakılması lazım” şeklinde belirttiği görüşün halen arkasında olduğunu ifade eden Zeybekci, “Yeter ki tuzaklara gelmeyelim, birlik ve beraberliğimizi bozmayalım” diye konuştu.

Yaklaşan seçimlerle ilgili çok  sayıda görüşler ortaya atılmasına karşın, Türkiye’de siyasi istikrarın bozulmayacağını belirten Bakan Zeybekci, hangi partiye mensup olursa olsun, seçmenlerin yüzde 85’inin Türkiye’de iktidarın değişmeyeceği görüşüne sahip olduğunu aktardı.

Rus şirketler ile Türk şirketleri bir araya geliyor

Nihat Zeybekci bir soru üzerine de Rusya’ya uygulanan ambargonun ortaya çıkardığı fırsatı değerlendirmeye çalıştıklarını, bu kapsamda kısa süre içinde Rus Ekonomi Bakanı ile tüm sektörleri bir araya getiren toplantı yapacaklarını söyledi. Zeybekci toplantıya, Türkiye’nin ihracatçılar ile Rusya’nın ithalatçı firmalarının katılacağı bilgisini verdi.

Sektör Habur sorunun çözümü için teşekkür etti

Bursa Milletvekili Önder Matlı ile birlikte Bakanlığı ziyaret eden beyaz et, yem ve yumurta üreticileri birliklerinin başkanları, Habur sınır kapısında yaşanan ücret artışı sorunun çözümünde verdiği destekten dolayı Bakan Zeybekci’ye teşekkür ettiler. Matlı, 2023 yılı hedeflerine ulaşmada büyük önem taşıyan sektörün önündeki engellerin kaldırılmasının çok sevindirici olduğunu bildirdi.

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, Türkiye’de hayvansal ürün üretim ve tüketiminin arttığını sektörün son 5 yılda yüzde 70 büyüdüğünü söyledi.

BESDBİR Başkanı Sait Koca, geçen yıl 430 bin ton ihracat yapan sektörün dünya 4’üncüsüa olduğunu kısa süre içinde ise 3’üncü sıraya yükseleceklerini söyledi. Koca, Habur sorununun çözülmesiyle birlikte sektörde 1 milyondan fazla kişinin işsiz kalmaktan kurtulduğunu bildirdi.

YUMBİR Başkanı Hasan Konya ise birliğin kurulduğu 2006 yılında 18 milyon dolar olan ihracatın bugün 404 milyon dolara yükseldiğini dile getirdi.