"Mücevherde önemli hedeflere ulaştık"

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Güner, 2015 yılı mali tablosunun ibra edildiği toplantıda önemli hedeflete ulaştıklarını belirterek, "Çin ve Türkiye karşılıklı olarak keşfedilmeyi bekleyen iki ülke" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ayhan Güner, "Sektör olarak her şeye rağmen ihracat yapabiliyoruz. Çok önemli hedeflere ulaştık." dedi.

Güner, MİB Yönetim Kurulu ve üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen 2015 yılı mali tablosunun ibra edildiği Olağan Genel Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada ihracat verilerinden rakamlar sundu.

2016 yılı mart ayını 2015 yılına göre yüzde 25 artışla tamamladıklarını aktaran Güner, nisan ayında ise daha ay kapanmadan yüzde 7,1'lik bir artış olduğunu belirtti.

Üretmek, satmak ve ihracat yapmanın zorluğuna dikkati çeken Güner, "Mücevher ihracatı için gece gündüz demeden, ülke ülke koşuşturan her meslektaşımızın bu başarıda emeği büyüktür. Bu günler dilerim bundan sonra göreceklerimizle karşılaştırdığımızda en kötü günlerimiz olacak. Hem mücevher ihracatımız ve hem de elmas borsamız ile birlikte kısa sürede çift haneli bir ihracat performansına ulaşacağız" diye konuştu.

"Çin ve Türkiye karşılıklı olarak keşfedilmeyi bekleyen iki ülke"

Güner, 2016 yılı mart ayında yapılan mücevher fuarında dünyanın en büyük pazarı ve ekonomik gücü ile ilk kez bu kadar olumlu bir gelişme kaydedildiğini bildirerek, şunları kaydetti:

"Çin ve Türkiye karşılıklı olarak keşfedilmeyi bekleyen iki ülke. Bugüne kadar Çin'den çok fazla şey aldık ama çok az şey satabildik. Bu ülke ile ekonomik anlamdaki iş birliğimiz ise gerçekten çok sınırlıydı. Şimdi dünyanın en büyük ekonomik gücü ile önemli bir adım attık. Bundan sonrası sektör mensuplarımıza ve elbette bize düşüyor. Kalktılar, davetimize icabet ettiler ve bizi ziyaret ettiler. Şimdi onlar bizi bekliyor. Son zamanların en büyük dış heyetini Çin için hazırlayıp, gerçek bir ihracat seferine çıkacağız. Amacımız Çin'e sadece mal satmak değil onlarla iş birliği yapmak. Çinliler dünyaya Türkiye üzerinden de satış yapabilirler. Ortak üretimler, yatırımlar yapabiliriz. Bunların her biri hem bize hem de iş ortağımıza kazandıracaktır. Oyunu bundan sonra daha büyük oynayacağız."

Konuşmasında iç pazara da değinen Güner, turizmin başladığı yıllarda Kuşadası, Alanya, Side gibi yerlerde 1500'den fazla kuyumcunun turistlere mal sattığını ancak bugün bu sayının 50'yi bulmadığını ifade etti.