"Olmazsa olmaz koşul mali ve parasal disiplin"

İSO 2008 yılı 2. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda konuşan Ekren, sanayicilere destek vermenin her zaman öncelikleri olduğunu vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, mali ve parasal disiplinin, olmazsa olmaz koşul olduğunu belirterek, "Orada amacı, hedefi belirlenmiş, talep ve arz şoklarını net şekilde yönetebilecek bir kamu harcaması olduğunda bunu da yapmamız gerektiğinin bilincindeyiz" dedi.

Ekren, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 2008 yılı 2. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, toplantıda sunum yapan 15 kişiyi Ocak ayı içinde Ankara'da Başbakanlık'taki yeni binada ağırlamak, burada yapılan sunumların bürokrat arkadaşlarına iletilmesini, gündeme getirilen veya daha sonra gündeme getirilebilecek konularda özel sektör ve kamu sektörünün bir politika tedbir ve öncelikleri setini birlikte oluşturmayı istediklerini ifade etti.

Sanayicilerin gayretlerine destek vermenin her zaman öncelikleri olduğunu, bundan sonra da olmaya devam edeceğini vurgulayan Ekren, ekonomi yönetiminin son 6 yıl içinde özel sektöre güvenini çok net olarak ortaya koyduğunu söyledi.

Özel sektör, kamu sektörü ve Türkiye'nin kullanabileceği önemli imkan ve kaynaklar bulunduğunu, bu kaynakları etkin şekilde kullanmaları, devreye koymaları halinde büyük bir ihtimalle bugün tartıştıkları, üzerinde odaklandıkları sorunların önemli kısmını çözebileceklerini dile getiren Ekren, burada kriterler seti belirlemeleri gerektiğini ifade etti.

"Anında müdehale"

Nazım Ekren, fiilen devam eden süreçte dış talep ve dış fonla ilgili sıkıntı görüldüğü anda müdahale edildiğini belirterek, "Şu mesajı çok net veriyoruz; özel sektörden aldığımız en güçlü sinyal neyse, o sinyale anında müdahale edecek mekanizma da şuysa, bunu yapıyoruz" dedi.

Krizi bir fırsat bilip yeni nesil reform sürecini başlatabileceklerini kaydeden Ekren, "Yine bunu sizlerle birlikte yapabiliriz. Yeni nesil reform sürecinde kamunun harcama etkinliğini ve harcama verimliliğini mali kurala getirmeyi, şeffaflığı, denetimin konsolidasyonunu, sosyal güvenlikte gerekiyorsa daha fazla adım atmayı ve mahalli idarelerin de finansal yapılarını güçlendirmeyi yeni nesil reform sürecinde ajandamızın başına koyduk" şeklinde konuştu.

Toplantıda Ekren'in ardından söz alan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, elektrikte TRT payının indirilmesiyle ilgili bir çalışma bulunduğunu, bunun da girdi maliyetlerinin düşürülmesi konusunda son derece önemli olduğunu kaydetti.

Çağlayan, sektörlerle ilgili toplantıların da başlayacağını belirterek, gelecek hafta içinde otomotiv sektörünün temsilcileriyle bir araya gelineceğini bildirdi.