"Olumlu görünümden uzaklaşılıyor"

BDDK, Mart 2008 verilerine dayalı olarak hazırlanan üç aylık Finansal Piyasalar Raporu'nun 9. sayısını yayımladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) şirketler kesiminin gelecek görünümünün, 2007 sonu-2008 ilk çeyreği itibarıyla, 2005-2007 yılları arasında oluşan olumlu görünümden uzaklaşmaya başladığını bildirdi.

BDDK, küresel ekonomik koşullardan beslenen arz şoklarının devam etmesinin enflasyon riskini arttırdığı da vurgu yaptı.

Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK), Mart 2008 verilerine dayalı olarak hazırlanan üç aylık Finansal Piyasalar Raporu'nun 9. sayısını yayımladı. Mali disiplin ve iç borçlanma performansında kaydedilen olumlu gelişmelerin aksine, cari açığın ekonominin yapısal sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğu vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi: "Gelişmekte olan bir ekonomi olarak özellikle yatırımlar açısından dış kaynağa ihtiyaç duyan Türkiye, doğrudan yabancı sermaye girişine rağmen cari açık vermeye devam etmektedir. 2008 yılının kalan kısmında başlıca risklerin, küresel dalgalanmaların kontrol edilip edilemeyeceği, yurtiçindeki gelişmelerin yarattığı iktisadi belirsizlikler ve enflasyon tehlikesi hususları etrafında yoğunlaştığı gözlenmektedir."

Raporda, gelişmekte olan bir ekonomi olarak özellikle yatırımlar açısından dış kaynağa ihtiyaç duyan Türkiye'nin, doğrudan yabancı sermaye girişine rağmen cari açık vermeye devam ettiği kaydedildi. 2008 yılının kalan kısmında başlıca risklerin, küresel dalgalanmaların kontrol edilip edilemeyeceği, yurt içindeki gelişmelerin yarattığı iktisadi belirsizlikler ve enflasyon tehlikesi hususları etrafında yoğunlaştığının gözlendiği belirtilen raporda, "Türkiye ekonomisinin genel eğilimleri kesimler ayrımında incelendiğinde; şirketler kesiminin gelecek görünümünün, 2007 sonu-2008 ilk çeyreği itibarıyla, 2005-2007

yılları arasında oluşan olumlu görünümden uzaklaşmaya başladığı" kaydedildi. Ancak, büyüme, kapasite kullanım ve ihracat alanlarında oluşan görece olumsuz sinyallerin, şirket demografisine ilişkin mevcut verilerde belirgin yansımalarının bulunmadığı belirtildi.