"Önemli sıkıntılar başlayacak"
TOBB Başkanı, büyümedeki düşüşün yaratacağı sıkıntılara karşı uyardı
KONYA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "2007'de birbirimizle çekişmeye girince büyüme oranımız yüzde 4,5'e düştü. Bu yıl bunun da altına düştük. Önümüzdeki dönemde büyümenin daha da düşeceği bir döneme gireceğimizi düşünüyorum. Bu da bizim için önemli sıkıntıları başlatacağını gösteriyor" dedi.
Hisarcıklıoğlu, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Yenilikçi Fikirler Topluluğu tarafından SÜ Alaaddin Keykubat Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Ekonomisine Bakış" konulu konferansta, 1990'ların başında küreselleşme fırtınasının dünyayı kapladığını belirtti.
Bu küreselleşmenin etkisini gösterdiği 1993 yılında dünya ticaretinin 3 trilyon dolar olduğunu, 2007'de 14 trilyon dolara çıktığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Hiçbir zaman ticaretin bu denli arttığı görülmemiştir. Herkes zenginleşti. Bir kısmı fazla, bir kısmı az zenginleşti. Bu bir dengesizlikti. Dünyanın en büyük ekonomik krizi 49 devlet, 51 şirketi ortaya çıkardı. Şirket büyüklüğü ülke büyüklüğünün üzerine çıktı" dedi.
Krizle birlikte bir bankanın 600 milyar dolar ile battığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, krizle birlikte gelişmiş ülkelerin dünya GSMH payından aldığı oranının yüzde 50'nin altına düştüğünü bildirdi.
ABD kaynaklı kriz tüm dünyayı sarsıyor
Dünyanın, bugüne kadar tarif edilmemiş bir krizin içinde olduğunu, bunun da gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanmadığını anlatan Hisarcıklıoğlu, ABD kaynaklı olan krizin tüm dünyayı sarstığını belirtti.
Hisarcıklıoğlu, kısa süre önce eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ile yemekte bir araya geldiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
"Görüşmemde, krizi nasıl gördüğünü sordum. Bana hayatı boyunca karşılaşmadıkları bir krizle karşı karşıya olduklarını söyledi. Yaptığım temaslarda, kimsenin krizin dip noktası nedir, nasıl çıkılacağını bilmediğini gördüm. Dünyanın karşı karşıya olduğu sorun bu. Kriz ABD'den başlayarak tüm ülkelere yayılıyor. Finanstan başladı. Reel sektöre doğru geçtiğini görüyoruz. Türkiye'nin ise en önemli sorunu büyümeye mahkum olması. Türkiye her yıl 700 bin gence iş bulmak durumunda. Nasıl iş bulacağız? Yatırım, üretim, istidam ve ihracat ile... Cumhuriyet tarihinde yüzde 4,5 olan büyüme oranımız 2002'den sonra yüzde 7'ye yükseldi. 2007'de birbirimizle çekişmeye girince büyüme oranımız yüzde 4,5'e düştü. Bu yıl bunun da altına düştük. Önümüzdeki dönemde büyümenin daha da düşeceği bir döneme gireceğimizi görüyorum. Bu da bizim için önemli sıkıntıları başlatacağını gösteriyor."
"Sistemin her yanı dökülüyor"
Hisarcıklıoğlu, bundan sonra markalaşma, kurumsallaşma ve farklılaşmanın önem kazandığını, bunun yapılamaması durumunda Türkiye'nin yarışı kaybedeceğini dile getirerek, beraber hareket etmenin ve ortaklık anlayışının da büyük önem taşıdığını bildirdi.
Ne iş yapılırsa yapılsın bireysel düşünmekten vazgeçilmesi gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki 70 milyonu zengin edebilmenin yolunun da iş imkanının artırılmasından geçtiğini kaydetti.
Güçlü ekonomi için kaliteli demokrasinin şart olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bunun olabilmesi için de sistemin kökten değiştirilmesi gerekir. Sistemin her yanı dökülüyor" dedi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin hedefinin ekonomide dünya ülkeleri sıralamasında ilk 10 girmek olduğunu belirterek, sonraki hedefinin de birinci sıraya yükselmek olduğunu kaydetti.
Konferansı SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez, AK Parti Konya Milletvekil Mustafa Kabakçı ve çok sayıda öğrenci izledi.