"Pamuk ekimini manipüle etmeye çalışıyorlar"

Türkiye'de pamuk fiyatlarının belirlendiği İzmir Ticaret Borsası'nda, ABD Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı verilerin "manipülatif etkiye neden olabileceği" gerekçesiyle 3 gün işlem yapılmadı. UPK fiyatlar berbat olacak algısı yaratılmaya çalışıldığını iddia

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İZMİR - Türkiye'de pamuk fiyatlarının belirlendiği İzmir Ticaret Borsası'nda, ABD Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan gelecek sezona yönelik tahmin rakamlarının manipülatif etkiye neden olabileceği kaygısıyla sün 3 gündür işlem yapılmadı. Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, borsa binasında düzenlediği basın toplantısında, üreticinin tarlasına pamuk ektiği bu günlerde, Türkiye'ye yüksek oranda pamuk satan ABD'den, uluslararası fiyatları etkileyecek veriler açıklandığına işaret etti. ABD pamuğunun, dünyadaki en önemli ikinci müşterisinin Türkiye olduğunu, pazarda Brezilya gibi yeni satıcıların doğması nedeniyle ABD'nin pazarının daraldığını belirten Kocagöz, ABD'li ihracatçı için pazarın daha fazla daralmaması için Türkiye'de pamuk üretiminin artmamasının arzu edildiğini söyledi.

Kocagöz, bunun için pamuk ekim zamanında yayımlanan manipülatif verilerle üreticinin pamuğa yönelmesinin engellenmeye çalışıldığını savunarak, şunları kaydetti: "ABD Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı tahmin rakamlarının, taktik icabı açıklandığını, tartışılabilir olduğunu buradan söylemek istiyoruz. Özellikle devreden stok rakamlarının abartılı olduğunu görüyoruz. Bu verilerin 'gelecek sene de fiyatlar berbat olacak' algısı yaratıp diğer ülkelerin pamuk ekimini moral bozukluklarıyla engellemeye yönelik taktik olduğunu düşünüyoruz. Bu, bizim geçen yıllarda da gördüğümüz ve hataya düştüğümüz bir olaydı. Bu nedenle pamuk salonumuzun verilerin iç piyasada fiyatları etkilemesini önlemek amacıyla fiyat belirlemeyerek verdiği tepkiye yüzde 100 destek veriyoruz. Türkiye'deki pamuk piyasasının bunun farkında olması, özellikle pamuk salonumuzun irade göstererek buna tepki vermesi piyasayı da memnun etti."

"ABD Tarım Bakanlığı güvenilirliğini yitirdi"

ABD Tarım Bakanlığı'nın Türkiye'de pamuk piyasası nezdinde güvenilirliğini yitirdiğini belirten Kocagöz, İZTB Pamuk Piyasası'nın 3 gündür sürdürdüğü fiyat belirlememe kararının, bir tepkiden çok tedbir olarak algılanması gerektiğini kaydetti. Kocagöz, "Bu verilerden kaynaklanabilecek ani düşüş olasılığına karşı tedbir alınmış oldu. Piyasa, manipülatif olarak yorumlarsa fiyat belirlememe tepkisine devam edebilir" dedi. ABD Tarım Bakanlığı verilerinin aksine pamuk ekim alanlarının azaldığını da dile getiren Kocagöz, 2012-2013 pamuk sezonu için henüz tahmin yapmanın erken olmasına karşın, Türkiye'deki üretim alanlarının Ege'de yüzde 20-25, Antakya-Çukurova'da yüzde 35, Urfa'da ise yüzde 15 civarında daralmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Kocagöz, Ulusal Pamuk Konseyi'nin Ege Üniversitesi Uydu Algılama Laboratuvarı ile birlikte yaptığı 2011-2012 rekolte tahmin çalışmaları sonucu yapılan 149 bin 284 tonluk tahminin, mart ayı sonunda kontrolden geçen balya miktarının 159 bin 537 ton olarak gerçekleştiği, nisan ayı rakamlarının ortaya çıkmasıyla rekolte tahmini ile gerçekleşen arasında yaklaşık sadece 10 bin tonluk bir sapma olacağına dikkati çekti. Öte yandan, İZTB Pamuk Korbeyi'nde 3 günlük işlem yapmama kararının ardından bugünkü seansta, fiyat belirlememe yönünde bir karar alınmamasına rağmen işlem gerçekleşmedi.