"Politika kararlarının maliyeti 8,2 milyar YTL"
TEPAV, Mali İzleme Raporu-2008 Yılı Mayıs Ayı Bütçe Sonuçlarını açıkladı
ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), son alınan politika kararlarının yaklaşık maliyetinin bu yıl için 8,2 milyar YTL olarak hesaplandığını belirterek, bütçede yılın ilk beş aylık döneminde gözlenen olumlu gelişmelerin önümüzdeki dönemde devam edemeyeceğini ileri sürdü.
TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan Mali İzleme Raporu-2008 Yılı Mayıs Ayı Bütçe Sonuçları açıklandı. Raporda, son alınan politika kararlarının yaklaşık maliyetinin 2008-2012 yılları için 44,4 milyar YTL olarak hesaplandığı, bu tutarın 8,2 milyar YTL'lik bölümünün bu yıla ait olduğu belirtildi. Bu tutarın, 2,9 milyar YTL'lik bölümünün Konut Edindirme Yardımı, 2,3 milyar YTL'lik bölümünün GAP ve diğer yatırımlar, 0,2 milyar YTL'lik bölümünün üniversite döner sermayelerinin devletten alacaklarının kısmi terki, 2,2 milyar YTL'lik bölümünün yerel yönetimlerin gelir payı artırımı, 0,1 milyar YTL'lik bölümünün aktarılacak kaynaktan yapılacak kesintinin bir yıl süre ile yüzde 25'ten yüzde 20'ye düşürülmesi, 0,6 milyar YTL'lik bölümünün İşsizlik Fonu'ndan istihdam paketi kapsamında kaynak aktarılmasından geleceği ifade edildi.
"Politika kararlarının maliyeti de dikkate alınmalı"
TEPAV Raporunda merkezi yönetim bütçesi açığının mayıs ayı sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38,4 oranında gerileyerek 2,1 milyar YTL'ye indiğine işaret edildi. Bir bütün olarak geçen yıla oranla harcama kanadında faizlerin, gelir kanadında ise ağırlıklı olarak dolaysız vergilerin sayesinde bütçe dengesinin kontrol altında tutulduğu izleniminin verildiği belirtilen Raporda, yılın geri kalan kısmında, bu görünümün ağırlıklı olarak harcamalar kanadında yukarı yönlü, gelirler kanadında ise aşağı yönlü risk unsurlarından etkilenmesinin beklendiği vurgulandı. TEPAV Raporunda şu görüşlere yer verildi:
''Borç servisinin yılın ikinci yarısına yığılmış olması;
-Yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde, birinci çeyreğin aksine, durgunluk belirtilerinin artma eğilimi göstermesi ve bunun vergi performansı üzerindeki olumsuz etkilerinin belirginleşmeye başlaması;
-Başta mal ve hizmet alımlarına yönelik harcamalar olmak üzere, cari ve yatırım harcamaları ödenekleri kullanımının hızlanması sonucunda, bütçede bugüne kadar gözlemlenen nispi olumlu gidişin devam edemeyeceğini değerlendirmekteyiz.
-Bu kapsamda son alınan politika kararlarının maliyetinin de dikkate alınması gerektiğini düşünmekteyiz.''