"Rekabet gücünün korunması için enerji fiyatları frenlenmeli"

TİSK, OECD verilerinin, "Türk sanayinin enerji maliyetlerinde büyük baskı altında olduğunu" gösterdiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonundan (TİSK), "sanayinin içinde bulunduğu kritik şartlarda, Türk ekonomisinin rekabet gücünün korunması için enerji fiyatlarının frenlenmesi gerektiğini" savunuldu.

TİSK'ten yapılan yazılı açıklamada, sanayinin en önemli girdi maliyetlerinden biri olan elektriğe 1 Ekimden geçerli olmak üzere yüzde 10 oranında zam yapılacağının duyurulduğunu belirtilerek, enerji fiyatlarındaki artışın diğer ülkelerle karşılaştırıldığında "ilginç sonuçlara ulaşılabileceği" ifade edildi.

OECD verilerinin, "Türk sanayinin enerji maliyetlerinde büyük baskı altında olduğunu" gösterdiği görüşüne yer verilen açıklamada, OECD'nin Enerji Fiyatları ve Vergileri 2009-2. Dönem dokümanında yer alan verilere göre, "Türkiye'de sanayiye kullandırılan elektriğin bir yılda yüzde 33 zamlandığı" kaydedildi. Açıklamada, bu artışla OECD ülkeleri arasında Türkiye'nin yüzde 42 zam oranına sahip Polonya'nın ardından ikinci sırada yer aldığı belirtildi.

Sanayide kullanılan doğalgazdaki bir yıllık artış oranının ise yüzde 48 olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Doğalgaz fiyatı OECD içinde en fazla Türkiye'de arttı. Macaristan yüzde 30 artışla ikinci, Çek Cumhuriyeti yüzde 29 ile üçüncü oldu. Yunanistan'da ise doğalgaz fiyatı yüzde 29 oranında ucuzladı. Sanayiye uygulanan doğalgaz satış fiyatı içindeki vergi payı ülkeler itibariyle karşılaştırıldığında da Türkiye'nin yüzde 18,6 ile birinci geliyor. İkinci olan Güney Kore'de bu oran yüzde 13,2. Buna karşılık ülkelerin büyük çoğunluğu vergi yükünü yüzde 5'in altında tutuyor. Oran Slovakya'da yüzde 0,9'a kadar geriliyor.

Sanayinin içinde bulunduğu kritik şartlarda, Türk ekonomisinin rekabet gücünün korunması için enerji fiyatlarının frenlenmesi, temel şartlardan biridir. Bu husus, hem Türkiye'de üretilen mal ve hizmetlerin iç ve dış piyasalarda satılma şansının engellenmemesi hem de tüketicilerin arzu edilen ekonomik canlanmaya katılması açısından zorunlu görülmektedir. Bu bakımdan, yapılacağı duyurulan yüzde 10'luk zam gerçekleşmemeli, enerji fiyatları ekonomi belirli bir büyüme hızına erişene dek sabitlenmeli, vergi yükünün sanayi açısından azaltılması programlanmalıdır."