"RTÜK: kararımız münferit değil"
Kurulun 'izinsiz yayın' kararı D-Smart'tan başka kuruluşları da kapsıyor
ANKARA - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yapılan açıklamada, "Üst Kurulun sadece D-Smart platformu içerisindeki izinsiz yayınlara yönelik münferit bir kararı söz konusu değildir. Kurul kararı D-Smart'tan başka kuruluşları da kapsamaktadır" denildi.
Açıklamada, "bazı basın ve yayın organlarında D-Smart uydu platform işletmecisinin yayın buketi içerisinde yer alan 10'u Doğan Medya Grubuna ait 11 kuruluşun yayınlarının kasten durdurulduğu, kuruluşların uydu ortamından TV yayını yapmak üzere yasal olarak RTÜK'e başvurduğu ancak başvuruların iki yıl geçmesine rağmen değerlendirilmediği hususunda haberlerin yer aldığı" belirtilerek, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve "kasten çarpıtıldığı" bildirildi.
Üst Kurul'un 27 Ekim 2008 tarihli toplantısında, uydu ve karasal ortamdan, izinsiz yapılan radyo ve televizyon yayınlarının tamamının durdurulması için ilgili dairenin tespiti ve talebi üzerine konunun ele alındığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Türksat A.Ş., Digitürk ve D Smart olmak üzere uydu ve kablo ortamından yayın iletimi yapan, daha evvel Üst Kurulca uyarılan, ancak uyarılara rağmen izinsiz olarak yayınlarına devam eden kuruluşlarla ilgili olarak suç duyurusunda bulunulmasına ve bu durumdan izinsiz yayınları taşıyan uydu işletmecisi ve uydu platformlarının da haberdar edilmesine karar vermiştir.
Ayrıca, uydu lisansı olduğu halde karasal ortamdan izinsiz yayın yaptığı tespit edilen birçok kuruluşun da izinsiz yayınlarının aynı şekilde durdurulması kararlaştırılmıştır. Dolayısıyla Üst Kurulun sadece D Smart platformu içerisindeki izinsiz yayınlara yönelik münferit bir kararı söz konusu değildir. Kurul kararı D Smart'tan başka kuruluşları da kapsamaktadır.
Tüm bu genel uygulamalar çerçevesinde, Üst Kurulun Doğan Medya Grubuna ait 10 adet uydu lisans müracaatını değerlendirerek hizmet türüne ilişkin izinler verdiği aşikar olup, bu bile Üst Kurulun bir grubu hedef aldığına ilişkin iddiaları boşa çıkarmaktadır."
Kuruluşlar ve tarihleri
Üst Kurulca, değerlendirmeler kapsamında D Smart uydu platformu yayın buketi içerisinde yer alan ve "NDS videoguard" sistemine göre, D Smart tarafından şifrelenen kuruluşların hizmet türüne ilişkin müracaatını eksiksiz yapan kuruluşlara, hizmet türüne ilişkin uydu yayını lisans ve izni verildiği ya da lisans ve izin süresinin uzatıldığı belirtilen açıklamada, bu kuruluşlar ve tarihleri şöyle sıralandı:
"Süperkanal TV, Video, Radyo, Basın (22 Ocak 2007), Tempo TV (8 Eylül 2005), Populer TV ve Radyo (23 Şubat 2006), TV2000 TV (4 Aralık 2006), Altınkanal (23 Aralık 2006), Kutup TV ve Radyo (3 Nisan 2008), Dinamik TV ve Radyo (30 Kasım 2006), Uydu İletişim Basın Yayın (5 Ocak 2005), Doğa TV ve Radyo (5 Aralık 2006), Galaksi Radyo TV (28 Ocak 2007)."
Yasal işlem yapılacak
Açıklamada, "D Smart'ın uydu ortamından yayın yapmak üzere lisans almamış bazı kuruluşların yayınlarını ilettiğinin tespit edildiği ve yayıncı kuruluşların eksiklerini tamamlamaları için uyarıldığı" belirtilerek, "D Smart da 1 Kasım 2007'de ve 21 Kasım 2007'de yazılı olarak uyarılarak izinsiz yayınları iletmesi halinde mevzuata göre yasal işlemlerin yapılacağı kuruluşa bildirilmiştir" denildi.
Açıklamaya şöyle devam edildi:
"Suç duyurusuna konu olan izinsiz yayınlar için iki yıl önce müracaat edildiği ve lisans alınamadığı iddiaları da tamamen asılsızdır. Çünkü müracaatların Üst Kurulca işleme alınabilmesi için mevzuatta öngörülen şartları taşıması zaruridir. Oysa iki yıl önce yapıldığı iddia edilen müracaatların incelenmesi sonucunda eksiklikler olduğu görülmüş ve kuruluşlardan bu eksiklikleri tamamlamaları istenmiştir.
Bu kapsamda 2007-2008 yıllarında, Fleks TV ve Radyo'ya 12 kez, Dönence TV ve Radyo'ya ve Planet TV ve Radyo'ya 11'er kez, Elit TV ve Radyo'ya 10 kez, Deniz TV ve Radyo'ya, Safir TV ve Radyo'ya, Gümüş TV ve Radyo'ya, Platin TV ve Radyo'ya, Yörünge TV ve Radyo ile Atmosfer TV ve Radyo'ya 7'şer kez eksik belgelerini tamamlamaları için yazı gönderilmiştir. Bu husus müracaat sahiplerince de bilinmektedir."
Öte yandan, Türksat uydularında yapılan yeni frekans düzenlemesine ilişkin yayıncı kuruluşların atanması konusunun tamamen Türksat A.Ş'nin yetkisinde bulunduğu, RTÜK'ün bu süreçte herhangi bir inisiyatif almasının söz konusu olmadığı ifade edilen açıklamada, "çeşitli basın ve yayın kuruluşlarında yer alan haber ve köşe yazılarında bu düzenleme ve sonuçlarından da Üst Kurulun sorumlu tutulmasının tamamen kuruma yönelik haksız kampanyanın yürütüldüğünün göstergesi" olduğu savunuldu.
Bazı yayın kuruluşlarının, "gerçeği yansıtmayan yalan haberlerle kurumu yıpratmaya yönelik çabalarına karşı gerekli hukuki sürecin başlatılacağı" kaydedildi.