"Sektörleri inceliyoruz, önemli adımlar atılacak"

Bakan Çağlayan, yeni vergi paketinin ölçek büyümesi ve şirketlerin birleşmelerine yönelik avantajlar sağlayacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yeni hazırlanan vergi paketinin ölçek büyümesi ve şirketlerin birleşmelerine yönelik avantajlar sağlayacağını ifade ederek, otomotiv sektörüne yönelik teşviklerin devam edeceğini belirtti.  IMF ile yapılacak kredi anlaşmasının bütçe açıklarını kapatmada önemli olacağını kaydeden Çağlayan, kredi garanti fonu çalışmalarında sona gelindiğini söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ile birlikte Bursa'da katıldığı 'Türk sanayisine sektörel bakış ve otomotiv sanayii' konulu seminere katıldı. Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) yapılan toplantıda açıklamalarda bulunan Çağlayan, Türkiye'de ölçeğin küçüldükçe kayıt dışılığın arttığına işaret etti. Çağlayan, Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı TBMM'ye sunulacak vergi paketinin bir taraftan önemli manada yenilikler getireceğini, bir yandan da ölçek büyümesi noktasında şirket birleşmelerine yönelik vergi avantajı sağlayacağını söyledi. Bakan Çağlayan, "Bunu müjde olarak verebilirim. Birçok alanda da vergisel desteklerle sektörlerin üretimlerinin desteklenmesi ve ölçek büyütülmesi anlamında önemli adımlar atılacak. Tüm sektörleri inceliyoruz. Sektörel izleme değerlendirme merkezi (SİDEM) ile beraber sektörlerimizi meselelerini analiz ediyoruz" dedi.

Otomotive destek sürecek

Küresel krizden en fazla otomotiv sektörünün etkilendiğini ancak gelecek için büyük umutlar verdiğini hatırlatan Çağlayan, "Otomotiv sektörü Bursa'da, genel ekonomi içinde etkilenme oranı yüzde 13 oranında etkileşim gösteriyor. ÖTV indirimi başta olmak üzere, kredi garanti fonu gibi çalışmayı da teşviklerin üzerine koyarak yapmaya çalışıyoruz. KDV ve ÖTV indirimleri olumlu oldu. Herkes kriz ortamında kendi gardını aldı" şeklinde konuştu.

"Kredi garanti fonu, ciddi bir açığı kapatacak"

IMF ile yapılacak kredi anlaşmaları görüşmelerinin sürdüğünü ifade eden Çağlayan, "IMF ile yapılacak anlaşma Türkiye açısından bütçe açıklarının önlenmesi için önemli. Bankacılık sektörünün dik durması kriz karşısında önemli. Bu duruş 2001 krizinden ders alınmış olmasını ve yapısal reformların etkin şekilde yapılmasını gösteriyor. Dünyada bazı bankalar batarken bizde bankacılık sektörünün burnu bile kanamadı. Kredi Garanti Fonu çalışmaları devam ediyor. Kaldıraç etkisi olacak bir sistem düşünülüyor. Kredi garanti fonunun kısa süre içerisinde nasıl devreye gireceği netleşecek. Bu fon ciddi bir açığı kapatacak" dedi.