"Sicil affı uygulanmıyor"

Tüketici Örgütleri Federasyonu, sicil affı olarak bilinen kanunun bankalar tarafından uygulanmadığını öne sürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, sicil affı olarak bilinen kanunun bankalar tarafından uygulanmadığını öne sürdü.

Engin, yaptığı açıklamada, 23 Ocak 2009 tarihinde yasalaşarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda "Sicil Affı" olarak bilinen, ödenmiş ve 6 ay içinde ödenecek olan kredi kartı borçlarından kaynaklı olumsuz kayıtların silinmesini öngören kanunun bankalar tarafından uygulanmadığını belirtti.

TÖF üyesi tüketici örgütlerine konuyla ilgili binlerce kişinin başvurduğunu anlatan Engin, "bankaların yasa ve hukuk tanımaz yaklaşımlarının devam ettiğini" öne sürdü.

Engin, uygulamaların sorumluluğunun, Türkiye Bankalar Birliğine ve bağlı bankalara ait olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Borcunu ödemiş ve ödemekte olan tüketicilerin olumsuz kayıtlarının silinmesi için Bankalar Birliğinin 17 Şubat 2009 tarihli kamuoyuna yaptıkları borcu ödenmiş kayıtların silindiğine dair duyuruya karşın, uygulamada gereğini yapmadıkları ortaya çıkmıştır. Bankalar Birliği Başkanının 'Sicil affını yapmak zorunda değiliz' açıklaması ise bardağı taşıran son damla olmuştur. Sanayi Bakanının, bankaları 'Sicil affı konusunda görevini yapmaya davet ediyorum' yaklaşımı da yeterli değildir. Ülkede bir yasa çıkarılmışsa veya varsa, bu yasaya toplumun tüm kesimleri uymak zorundadır.

Bankalar Birliğine diyoruz ki 'Sicil affını uygulamak zorundasınız'. Zaman geçirmeden kredi kartı borcunu ödemiş ve tanınan süre sonuna kadar ödeyecek olan tüketicilerin olumsuz kayıtlarının silinmesi için gereğini yapınız. Aksi durumda tüketiciyi mağdur eden bankalarla ilgili gereğini tüketiciler adına biz yapacağız."