"Sistem kısır döngüye girdi"

Devlet Bakanı Şimşek, herkesin tüketimi ve yatırımı ertelemesi sonucu sistemin kısır döngüye döndüğünü söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZİANTEP - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, kötümser havadan dolayı herkesin tüketimi ve yatırımı ertelediğini, sistemin böylece bir kısır döngüye döndüğünü söyledi.

Şimşek, beraberinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve Şahinbey belediye başkan adayı Mehmet Tahmazoğlu ile birlikte Gaziler Caddesi ve Mütercim Asım Caddesi'nde esnafı ziyaret etti. Birçok dükkana girerek esnafa hayırlı işler dileyen Şimşek, alış veriş yapan müşterilere de aldıkları ürünler hakkında fikir verdi.

Şimşek, Türkiye'nin temellerinin sağlıklı olduğunu bu yüzden daha dirençli olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

"Yani aslında vatandaşta bir para eksikliği yok. Kötümser havadan dolayı herkes tüketimi erteliyor, yatırımı erteliyor. Sistem böylece bir kısır döngüye dönüyor. Bizim ihracatımız sadece buradaki fiyatlara bağlı değil, talebe bağlı. Bu kriz ortamında Hewlett Packard, Türkiye'de bilgisayar fabrikası kuracak. 2000 kişiye istihdam sağlayacak. Yine General Electrics, neredeyse bütün bölgenin hepsini Türkiye'den yönetecek, merkezi Türkiye'de kuruyorlar. Microsoft, şu anda 83 ülkenin yönetimi Türkiye'den yapılıyor. Türkiye'de çok güzel şeyler oluyor. Ancak, esnaf düzeyindeki sıkıntının temelinde kötümser bir hava var."

Krizin çözümü için 'meslek edindirme kursları'

Bazı dükkanlarda işsizliğin arttığının hatırlatılması üzerine Şimşek, "Türkiye'de işsizlerin yüzde 60'ı lise altı eğitime sahip. Bu sorunun çözümü için çeşitli kurslar açarak meslek edinmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Dünyanın hiçbir memleketinde Türkiye'de olduğu gibi kendi namına iş yapan bir ülke yok. Gaziantep'te birçok apartmanın altında dükkan var. Zamanında eğitime gerekli imkan ayrılmamış. Birçok vatandaşımız dünyayla rekabet edecek bir eğitim alamamış. Değişimin yansımaları yıllar alacak" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şimşek, eylül ayından bu yana bankalara likidite desteği verdiklerini ifade ederek, "Buna rağmen, sıkıntılar giderilene kadar herkes temkinli davranıyor. Faizi düşürmede direnmeden çok şöyle bir şey var, eğer siz birilerine para satmak istemiyorsanız, faizini yüksek tutarsınız" dedi.