"Taleplerimizi iletemiyoruz"

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Yalçıntaş, İTO ve TOBB'un taleplerini yetkili makamlara basın aracılığıyla iletmediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, reel sektörün talepkar olduğu, İTO ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olarak hiçbir zaman isteklerini, taleplerini yetkili makamlara basın aracılığıyla iletmediklerini belirterek, "Bizlerin beyanat vermiyor olması çalışmıyoruz, konuşmuyoruz, bir şeyler istemiyoruz demek değil" dedi.

Sektörel sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere toplanan İTO Meclisi öncesi, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yalçıntaş, dünyadaki ekonomik yavaşlamanın Türkiye'yi de etkilediğini, son rakamlardan da bunun net bir şekilde görülebileceğini ifade etti.

Yalçıntaş, bütün meselenin reel sektörün üretime, çalışmaya, yatırıma devam etmesi olduğunu vurgulayarak, bunun için önlerindeki en önemli parametrenin finans olduğunu kaydetti.

Reel sektörün fonlanmayı sürdürmesi, finans bulmada ve şartlarında sıkıntı yaşamaması gerektiğini işaret eden Yalçıntaş, burada Merkez Bankası ve hükümete önemli görevler düştüğü görüşünü dile getirdi.

Yalçıntaş, bankacılık sektörüyle diğer sektörlerin ilişkisinin ve işbirliğinin kesinlikle kopmaması gerektiğini söyledi.

Hükümetin bu konuda bir paket hazırlaması konusundaki görüşünün sorulması üzerine Yalçıntaş, "Bu bir süreç. Dolayısıyla bu sürecin bütün evrelerinde atılması gereken adımlar var. Bunun öncesinde atılması gereken adımlar vardı. Hükümet muhtelif adımlar attı. Bu evrede de atılması gereken adımlar var, yarın da atılması gereken adımlar var" dedi.

Murat Yalçıntaş, bu evrede atılması gereken adımlar konusunda TOBB olarak bankacılık sektörüyle muhtelif toplantılar yaptıklarını ve ortaya bir paket çıktığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu paketi bankacılık sektörüyle beraber TOBB yönetimi Sayın Başbakana ve hükümetimize sundular. Bu paket çerçevesinde bugün atılması gereken adımlar var. Dün attıkları gibi bugün de ben hükümetin bu adımları atacağına inanıyorum. Ama bu demek değildir ki, 'bu adımlar da atıldıktan sonra artık yapılacak bir şey yok'. Hayır. Yarın şartlar gene değişecek ve değişmiş olan şartlar çerçevesinde tekrar bir şeyler yapmak lazım."

Yalçıntaş, hazırladıkları paketin yürürlüğe girmesiyle kamuoyunun beklediği paketin devreye girmiş olacağına inandığını ifade etti.

"Krizden çıkışın tek yolu üretimdir"

Türkiye'nin üretime devam etmesinin önemine dikkati çeken Yalçıntaş, "Bu krizden çıkışın tek yolu üretimdir. Eğer bizler kendi içimize kapanırsak, bankacılık sektörü kendi içine kapanırsa, diğer sektörler kendi içine kapanırsa, üretim, alışveriş, ekonominin şartları durursa, o zaman işte biz son derece ciddi darbe yeriz. Bütün mesele içimize kapanmadan bu çarkları çevirmeye devam etmek" şeklinde konuştu.

Murat Yalçıntaş, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk'ün "reel sektörün talepkar olması ve politik davranmaması gerektiği" yorumunun hatırlatılarak sorulan bir soru üzerine, şunları aktardı:

"Birincisi ben hükümetin karar almada çok fazla geciktiğini düşünmüyorum. Bu bir süreç ve bu süreçte gerekli kararlar alınıyor. İkincisi, reel sektör bugün talepkardır. Fakat şunu unutmamak lazım, biz İTO olarak, TOBB olarak hiçbir zaman isteklerimizi, taleplerimizi yetkili makamlara basın aracılığıyla iletmedik. Bizler oturduk, toplandık, konuştuk ve toplantıların ardından her zaman netice aldık. Bunlar ortaya çıktıktan sonra da zaten, 'evet bunları biz konuşmuştuk ve yapıldı' dedik. Dolayısıyla, bizlerin beyanat vermiyor olması çalışmıyoruz, konuşmuyoruz, bir şeyler istemiyoruz demek değil." İstanbul'da kapanan firmalara ilişkin istatistiki bilgi sorulması üzerine de Yalçıntaş, "vermeyeyim isterseniz" dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Yalçıntaş, toplantıdaki kısa konuşmasında bu ayın 19'unda Ankara'da TOBB'un bütün başkanlarının yer alacağı önemli bir toplantı yapılacağını kaydederek, söz konusu toplantıda ekonomik krizin konuşulacağını, her başkanın kendi şehrinin durumunu anlatacağını belirtti.