"Tarımda ileriye gidilmeli"
Bir an önce tarım envanterinin hazırlanması gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Biz hep siyaset konuştuk ve büyüme hızımız geriledi" dedi. Hisarcıklıoğlu, nakliyeciliğin sorunlarının çözülmesi için de elinden geleni yapma sözü verdi
ANTAKYA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin kötü durumda olduğunu belirterek, "Birinci önceliğimizin ekonomi olması gerekirken, biz hep siyaset konuştuk ve büyüme hızımız geriledi" dedi. Hisarcıklıoğlu, tarımda ileriye gidilmesi gerektiğini kaydetti.
Rifat Hisarcıklıoğlu, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası tarafından 2006-2007 yıllarında Antakya'da vergi sıralamasına giren işadamları için düzenlenen ödül törenine katıldı.
Hisarcıklıoğlu, ödül töreni öncesi katılımcılara "Küresel Ekonomik Kriz ve Türkiye" konulu konferans vererek, ekonominin güçlü olmasının kaliteli bir demokrasiyle mümkün olabileceğini söyledi.
Tarıma ağırlık verilmeli
Krizle birlikte eskiden doğru bilinen herşeyin yıkıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şu anda tarımda ileriye gidilmesi gerektiğini kaydetti.
Bir an önce tarım envanterinin hazırlanması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'de tarımda ne üretiliyor, ne kadar üretiliyor ve neye ihtiyaç var belli değil. Bir an önce tarım envanteri yapılarak bir planlama hazırlanması lazım. Çünkü Türkiye, tarım ithalatçısı bir ülke durumuna geldi. Bu durumu bir an önce bu planlamayla düzeltmeliyiz. Artık hangi toprakta ne ekilir ona göre bilinçli bir çalışma yapmalıyız" dedi.
2007 yılının ikinci çeyreğinden itibaren büyüme rakamlarının yüzde 4'ün altına gerilediğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"Aslında şu anda yaşanan kriz daha öncesinden sinyal vermeye başlamıştı. Ancak biz birinci önceliğimizin ekonomi olması gerekirken, hep siyaset konuştuk ve büyüme hızımız geriledi. Ülke ekonomisinin zenginleşmesinden ve gelişmemizden hiç sözetmedik. Gündemimiz anayasa, başörtüsü ve kapatma davalarıyla meşgul oldu ve ekonomiyi unuttuk. Bu durum krizle birleşince büyüme hızımız da geriledi."
Hisarcıklıoğlu, "hoşgörü kenti olarak bilinen Hatay'ın Türkiye ekonomisine oranla çok iyi durumda bulunduğunu" söyledi. Hisarcıklıoğlu, kentte, tarım, sanayi ve turizm gelirlerinin iyi düzeyde olduğunu ve çok sayıda girişimcinin bulunduğunu bildirdi.
Nakliye sektörünün sorunları
Rifat Hisarcıklıoğlu, Antakya Ticaret Borsası bünyesinde kurulan il kadın girişimciler kurulunun açılışı öncesi Hatay Gümrük Müdürlüğü'nü ziyaret ederek, nakliyecilerin sorunlarını dinledi.
Türkiye'nin, nakliye sektöründe dünyada 3., Avrupa'da ise 1. olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"Nakliye sektörüne yakından baktığınız zaman ABD'nin önderlik ettiği sektörde Çin'in ardından Türkiye'nin geldiği görülür. Nakliye sektörünün, gerek ihracat açısından gerekse maliyetlerin diğer alanlara göre daha düşük olması nedeniyle birçok avantajı bulunuyor. Vazgeçilmez bir sektör olan nakliyeciliğin sorunlarının çözümü için elimizden geleni yapacağız. Önümüzdeki günlerde nakliye sektörü bugünkünden daha fazla öne çıkacak. Bütün gayretlerimiz bunun için. Amacımız, ticaret yollarının eskiden olduğu gibi yine Türkiye üzerinden geçmesini sağlamak. Bu kapsamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla önümüzdeki hafta, Gürcistan ile ortak bir gümrük kapısı yapmak üzere toplantı yapacağız. Bu kapı sayesinde Çin'den gelen ürünlerin nakliyesi Türkiye üzerinden gerçekleşecek."
Hisarcıklıoğlu, nakliyecilerin Yayladağı Gümrük Kapısı'nın TIR'lara açılması isteği karşısında da bu konuda gerekeni yapacakları yanıtı verdi.
Bu arada nakliyecilerin, Avrupa'nın en pahalı TIR karnelerinin Türkiye'de verildiği ve gelirlerin önemli bir kısmının buna harcandığı sözleri üzerine de Hisarcıklıoğlu, "Bizim içimizdeki İrlandalılar bizim sektörümüze kazık attılar. Bunu Sayın Başbakan'a da ilettik. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile beraber bu işin düzeltilmesi için çalışıyoruz" diye konuştu.