"Türkiye ikinci yarıdan itibaren çıkış trendini yakaladı"

Çıkış trendinin yakalandığına dikkat çeken Ergün "Bu trendi hep beraber devam ettirmemiz lazım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin 2009 yılının ikinci yarısından itibaren çıkış trendini yakaladığını belirterek, "Bu trendi hep beraber devam ettirmemiz lazım" dedi.

Ergün, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Eylül Ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 2008 krizinin iç kaynaklı değil, dış kaynaklı olduğunu hatırlatarak, krizin kendisinin etkisinden çok psikolojik etkilerinin daha fazla yaşandığını söyledi.

Türkiye'de krizin dedikodusunun, etkisinin, aşırı kriz propagandası yapanların etkisinin, krizin kendi etkilerinden daha fazla olduğunu ifade ederek, "Çünkü ekonominin yüzde 60'ı psikolojidir. İnsanların psikolojilerini olumsuz etkileyerek, krizlerin içinden çıkma imkanı yoktur" dedi.

"Kötü günler geride kaldı"

Bakan Ergün, ekonomide zorlu bir süreçten geçildiğini ancak, krizin en kötü günlerinin geride bırakıldığının altını çizerken, ekonomi yönetiminde özellikle son dönemde alınan akılcı tedbirler ve gerçekleştirilen yapısal reformlar ile tahribatın mümkün olan en düşük seviyede tutulduğunu söyledi.

Reformlarla ve yasal düzenlemelerle istikrarı sürdürülebilir hale getirerek tüm müteşebbislerin sonuna kadar yanında olacaklarını da kaydeden Ergün, şöyle devam etti:

"Biz devlet olarak sizlere artık yolunacak kaz gözüyle bakmıyoruz. Üstelik sübvansiyon üstüne sübvansiyon açıklıyoruz. Bunun en net örneğini ÖTV ve KDV indirimlerinde yaşadık, bu indirim ve muafiyetlerle sanayicimiz, esnafımız, üreticimiz adeta bayram yaptı. Biz bu bayram atmosferini şimdi de KOBİ teşvikleriyle, kredilerle, Ar-Ge ve proje destekleriyle hizmet sektörüne de taşıyoruz. Kimseyi 'üvey evlat' olarak görmüyoruz. Ancak, adım atarken de önümüzü görerek ayaklarımızı sağlam zemine basarak atmaya çalışıyoruz. Ne halkımıza ne de yatırımcımıza acı reçete sunduk. Fakat kimsenin ağzına da bir parmak bal çalıp durumu idare etme yoluna gitmiyoruz. Bizler imkanlarımızı birilerine değil, girişimcimize ve esnafımıza kullandık. Biz uçağı kaldırdık. Şimdi uçağı havada tutmak sizin elinizde."

Sanayi stratejisi

Bakanlık olarak Türkiye'yi, Ortadoğu ve Avrupa'nın üretim üssü haline getirecek "sanayi stratejisi" çalışmalarını son aşamaya getirdiklerini anlatan Ergün, "Önümüzdeki günlerde nihai şeklini vereceğimiz sanayi strateji belgemiz, Türkiye;nin bu alandaki yol haritası niteliğinde olacak" dedi.

Bakan Ergün, 2010-2013 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisi ile ileri teknoloji kullanan sektörlerin üretim ve ihracat içindeki ağırlığının artırılmasını, düşük teknoloji sektörlerinde katma değeri yüksek ürünlere geçilmesinin, becerilerini sürekli geliştirebilen şirketlerin ekonomideki etkinliklerinin arttırılmasına yönelik politikaların hayata geçirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

 

Özdebir: Tahmin edilen büyüme oranları tatmin edici değil

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ekonomide küçülmenin devam ettiğini belirterek, "Tahmin edilen büyüme oranları, yılda yüzde 6-7 büyümesi gereken Türkiye için tatmin edici değil" dedi.

Özdebir, Ankara Sanayi Odasının Eylül Ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, birinci çeyrekte yüzde 14,3 küçülen ekonominin, ikinci çeyrekte de yüzde 7 küçüldüğünü hatırlattı. Bu yıl tarımsal üretimin çok iyi olduğu için küçülmenin üçüncü çeyrekte biraz daha hız kesmesinin beklendiğini belirten Özdebir, yılı yüzde 5-6 oranında bir küçülmeyle kapatılacağının kesinleştiğini söyledi.

Önemli olanın büyümenin ne kadar güçlü ve sürdürülebilir olacağı olduğunu ifade eden Özdebir, Orta Vadeli Program'da 2010'da yüzde 3,5, 2011'de yüzde 4,5 büyümenin tahmin edildiğini kaydetti.

Özdebir, "Bu büyüme oranları ile 2011'de ancak 2007 seviyesine geleceğiz demektir. Yılda yüzde 6-7 büyümesi gereken Türkiye için bu oranlar tatmin edici değildir" dedi.

Sanayide durumun hiç iyi olmadığını söyleyen Özdebir, kapasite kullanımında son aylarda yaşanan gelişmelerin sanayi üretiminde kıpırdama umutlarını gölgelediğini, imalat sanayinde kapasite kullanım oranlarının Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 puan azalırken, bir önceki aya göre 2,6 puan azalarak, yüzde 69,7 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlattı. Temmuz ayında da bir önceki aya göre yüzde 0,7 düştüğünü ifade eden Özdebir, "Tüm bu gelişmeler iş dünyasının moralini de bozmuştur" dedi.