"Türkiye üniversiteleriyle, sanayisiyle icat çıkarmalı"
Hisarcıklıoğlu, geleceğin dünyasında var olunabilmesi için gençlerin iyi eğitilerek bilimsel araştırmaların artırılması gerektiğini belirtti
ANKARA - TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin geleceğin dünyasında var olabilmesi için gençlerin iyi eğitilerek bilimsel araştırmaların artırılması gerektiğine vurgu yaparak, "Türkiye'nin üniversiteleriyle, sanayisiyle beraber icat çıkarması lazım" dedi.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde (ETÜ) yeni akademik yılın başlaması dolayısıyla sosyal tesisler binasında tören düzenlendi.
Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Valisi Kemal Önal, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, TOBB'un Türkiye'nin çağdaş dünyada hak ettiği yeri almasının sadece iktisadi değil sosyal ve kültürel gerekleri olduğunun bilincinde olduğunu söyledi.
TOBB ETÜ'nün amacının gençleri en iyi şekilde yetiştirmek, iş dünyasının ruhuyla eğitmek ve Türkiye'ye öncülük edecek Türkiye'yi geleceğe taşıyacak, girişimciliğe inanan bir nesli meydana getirmek olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Geleceğin liderlerini, bilim adamlarını, girişimcilerini ve kamu ile özel sektörde üst düzey yöneticilerini yetiştirmeyi hedeflemiştik. Bu hedefimiz doğrultusunda önemli adımlar attık ve çok ciddi başarılara ulaştık" diye konuştu.
TOBB ETÜ'nün son 4 yılda en çok tercih edilen üniversitelerinden biri haline geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Son 2 yıldır öğretim üyesi başına düşen uluslararası kabul görmüş yayınlarda üniversitemiz Türkiye birincisi oldu" dedi.
"Ülkemizin geleceğin dünyasında var olmasını istiyorsak gençlerimizi iyi eğitmek bilimsel araştırmalarımızı artırmak zorundayız" diyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin başka çıkar yolunun olmadığını, Türk özel sektörü olarak sorumluluklarının bilincinde olduklarını söyledi.
"Öğrencileri yeni icatlar çıkarmaları, eski köye yeni adetler getirmeleri için yetiştireceklerini" ifade eden Hisarcıklıoğlu, "İcat çıkarmamız lazım. İcat çıkartamazsak 50 gramlık cep telefonuyla 20 tonluk sacı eş değer satmaya başlıyorsun. Önümüzdeki dönemde küresel arenada bu yarışı kazanabilmek için Türkiye'nin üniversiteleriyle, sanayisiyle beraber icat çıkarması lazım" diye konuştu.
TOBB ETÜ'nün üç dönemden oluşan eğitim sistemini Türkiye'de ilk kez uygulayan kurum olduğunu, eğitim dilinin Türkçe olduğunu, hazırlık sınıfından başlayarak yabancı dil eğitiminin verildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerine zorunlu olarak "liderlik" ve "sosyal davranış" dersleri verildiğini kaydetti.
TOBB Rektörü Prof. Dr. Tahsin Kesici de TOBB ETÜ'nün açılışının Başbakan Erdoğan tarafından yapıldığını anımsatarak, üniversitenin 150 öğretim elemanı, 2 bin 206 öğrencisi olduğunu söyledi. Öğrencilerin yüzde 41'inin burslu olduğunu belirten Kesici, bu öğrencilerden harç alınmadığını, Ankara dışından gelenlerin yurt masraflarının karşılandığını belirtti.
Kesici, 2009-2010 öğretim yılında "uluslararası girişimcilik" bölümünün açılacağını ve hukuk fakültesine öğrenci alınacağını bildirdi.
Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, uluslararası alanda geçerliliği olan en fazla akademik yayını yaptığı için ödüle layık görülen Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Derya Übeyli'ye ödülünü verdi. ÖSS'de ilk 100'e girerek TOBB ETÜ'yü tercih eden 14 öğrenciye de üniversitenin hediyeleri olan dizüstü bilgisayarları veren Başbakan Erdoğan'a, bir öğrenci "Divan-ı Kebir" isimli Mevlana'nın eserini hediye etti.