"Uygulanan politikalar borç stokunu katlıyor"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, hükümetin uyguladığı ekonomi politikaları nedeniyle ithalatın giderek arttığını bu durumun da borç stokunu katladığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "İnsanı ve demokratik şartları dikkate alan, doğayı ve çevreyi ciddiye alan yeni bir kalkınma hikayesini acilen yazıp uygulamaya geçirmeliyiz" dedi. Oran, yazılı açıklamasında, Hükümetin uyguladığı ekonomi politikaları nedeniyle ithalatın giderek arttığını bu durumun da borç stokunu katladığını söyledi.

Türk sanayisinin, 100 dolarlık ihracat yapabilmek için 60 dolarlık girdi ithal ettiğini savunan Oran, "İthal girdi düşülünce 100 dolarlık ihracatta ülke ekonomisine sağlanan katma değer sadece 40 dolarda kalıyor. İthal girdi bağımlısı üretim ve montajcı sanayi nedeniyle bu yapıda Türkiye aslında ihracatta kendi kendini kandırıyor" iddiasında bulundu .

Bu durumun Türkiye'yi cari açık şampiyonu yaptığını da öne süren Oran, yeni bir üretim modeline geçilmesi gerektiğini belirtti. Oran, şunları kaydetti:

"Yeni ihracat stratejisine ihtiyaç var"

"Yeni bir ihracat stratejisine ihtiyaç vardır. Bunları gerçekleştirmek içinse katma değer yaratıcı politikalar geliştirmek gerekmektedir. Her büyüme her ihracat daha çok katma değer ve daha çok istihdam yaratmak zorundadır. Daha çok katma değer içinse eğitim, bilim bilgi, teknoloji, inovasyon, yenilikçilik, girişimcilik, altyapılarını planlamak hazırlamak ve gerçekleştirmek şarttır. İçinde insan olan, içinde çevre olan yeni bir irade yeni bir hikaye gerekmektedir. İnsanı ve demokratik şartları dikkate alan, doğayı ve çevreyi ciddiye alan yeni bir kalkınma hikayesini acilen yazıp uygulamaya geçirmeliyiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir