"Vergi indirimleri önemli manada maksadına ulaştı"

Ergün, indirime devam edilip edilmeyeceği ya da nasıl bir değişiklik yapılacağının henüz belli olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bazı sektörlerdeki vergi indiriminin amacına ulaştığını belirterek, ancak indirime devam edilip edilmeyeceği ya da nasıl bir değişiklik yapılacağının henüz belli olmadığını söyledi.

Ergün, ekonomik kriz ortamında tüketim eğilimlerinin zayıfladığını ve üretimin bundan olumsuz etkilendiğine işaret ederek, vergi indirimleri uygulamasının hem tüketici hem de üretici açısından amacına ulaştığını anlattı.

Uygulamanın vergi kaybına yol açtığı eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Ergün, şöyle konuştu:

"Bu indirimler olmasaydı böyle bir satış da olmayacaktı ve bu kadar vergi de elde edilmemiş olacaktı. Yapılan vergi indirimleri önemli oranda maksadına ulaştı. Piyasada bir hareketlenme meydana geldi. Şimdi yapılan hesap şu; piyasadaki bu hareketlenme şimdi kendi kendisini sürükleyebilir mi, yoksa bir süre daha desteklenmeye ihtiyacı var mı? Vergi indirimlerini sürdürelim mi yoksa yeter artık bu hareket sağlanmıştır mı? Bizim yaptığımız bir kova suyu dökmek ve tulumbasını çalıştırmaktır. Eğer bir miktar daha destekle piyasa hızlandırılacaksa o da yapılır. Hayır yok 'piyasa artık kendini çevirir, bu destek çarkı döndürür' denilirse, o zaman bu desteklere ihtiyaç olmadığı anlaşılacak. Vergi indirimleri olmadan da piyasa çalışabilecek. Veya başka bir seçenek de ortaya çıkabilir; sektörler açısından amacın tam sağlandığı, bazı sektörler açısından desteğin devam etmesi gerektiği ortaya çıkabilir veya bir miktar artırılarak ya da azaltarak destek verilebilir."