"Yıl sonunda bininci tankerin yüklemesi yapılacak"
BTC Haydar Aliyev Deniz Terminalinde bugüne kadar 760 milyon ton ham petrol 958 tankere yüklendi
ANKARA - Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın, Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminalinde bugüne kadar 760 milyon ton ham petrolün 958 tankere yüklendiği, bu yılın sonuna kadar da bininci tankerin yüklemesinin yapılacağı bildirildi.
Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Şirketi (BTC Şti.) tarafından gerçekleştirilen "Toplumsal Yatırım Programı"nın sonuçları, Swissotel'de düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı.
Toplantıda konuşan BTC Ham Petrol Boru Hattı ana hissedarı ve işleticisi olan BP'nin Türkiye Başkanı Can Suphi, BTC projesi hakkında bilgi verirken, 2002 yılında yapımına başlanan ve 2006 yılında devreye giren hattan bugüne kadar 958 tanker ham petrol yüklendiğini, bu yılın sonuna kadar da bin tankerin yüklemesinin yapılmış olacağını bildirdi.
BTC'nin birçok açıdan örnek bir proje olduğuna dikkati çeken Suphi, projenin uluslararası işbirliği açısından, üç ülkenin bir araya gelip bunu gerçekleştirmesi anlamında, siyasi irade ve teknik anlamda örnek olduğunu vurguladı.
Dünyada tüketilen ham petrolün yüzde 1'nin pazarlara ulaşmak için BTC boru hattından, dolayısıyla Türkiye topraklarından geçtiğine işaret eden Suphi, kendilerinin, doğaya ve güzergah üzerinde yaşayan halka saygı gösteren bir şirket olduklarını ifade etti.
Toplumsal kalkınma için 23 milyon dolar
Şirket olarak ana işlerinin ham petrolü BTC boru hattı aracılığıyla güvenli bir şekilde taşıyarak dünya pazarlarına sunmak olduğunu vurgulayan Suphi, fakat sosyal bir sorumluluk olarak, hattın geçtiği yakın yerleşim yerlerinde yaşayan insanların da gelir ve yaşam koşullarını iyileştirmek için sosyal projelere önem verdiklerini söyledi. Suphi, şunları kaydetti:
"Hattın geçtiği yakın yerleşimlerde yaşayan insanların gelir ve yaşam koşullarını iyileştirmek ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak kurumsal sorumluluk ve sürdürülebilir iş yönetimi ilkelerimizin ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır. 2003 yılı ortalarından bugüne kadar 6 yıllık süre zarfında boru hattı güzergahındaki toplumsal kalkınma projelerine BTC Şirketi yaklaşık 23 milyon dolar değerinde destek vermiştir. Bu miktar, kamu, vatandaş ve diğer donörlerin katkılarıyla sağlanan eş fonlarla yaklaşık 50 milyon dolara ulaşmıştır. Yatırımlarımızı yaparken, balık vermek değil balık tutmayı öğretmeyi amaçlıyoruz. Yatırımlarımızdaki temel prensibimiz ise sürdürülebilirliktir. Bunu da birçok alanda çok net şekilde başardığımızı görüyorum."
Bu çerçevede Türkiye çapında 116 proje hazırlandığını ve bunlara ilave olarak yüzden fazla projenin daha uygulandığını anlatan Suphi, gerçekleştirilen projeler sayesinde 48 bin hanenin kalkınmasına katkıda bulunduklarını ve destek verdiklerini kaydetti.
Suphi, "Bu katkımız sürdürülebilir bir noktaya getirilmiştir, çalışmalarımızın insani boyutu çok önemli olduğu için belki de bizim yaptığımız faaliyetlerin arasında en önemli faaliyetlerden bir tanesi toplumsal yatırım programıdır" diye konuştu.
BTC'nin kapasitesi
Toplantıda konuşan BP Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecompte ise 2006 yılında açılan hattın Bakü'den başlayıp Gürcistan üzerinden geçtiğini ve Posof civarında da Türkiye sınırlarına girdiğini söyledi.
Hattın Posof'tan Ceyhan'a kadar indiğini hatırlatan Lecompte, günlük 1 milyon varil olan hattın kapasitesinin 1,2 milyon varil/güne yükseltildiğini söyledi.
Şu ana kadar hattan 760 milyon ton ham petrolün aktığını ve 958 tankere yükleme yapıldığını belirten Lecompte, bininci tankerin yüklemesinin bu yılın sonuna kadar tamamlanacağını, önümüzdeki yılın ortalarında da, 1 milyar ton ham petrolün hattan akmış olacağını bildirdi.
Hattın geçtiği bölgelerde bulunan yerleşim yerlerinde uygulanan kalkınma programları hakkında da konuşan Lecompte, 3 ana toplumsal yatırım programı uygulandığını ve uygulanan projelerin Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar ve ülkeler tarafından örnek gösterildiğini kaydetti.
330 köye proje uygulandı
BTC Şirketi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Müdürü Şükran Çağlayan da, BTC Şirketi ve ana ortağı BP'nin insana ve çevreye zarar vermeden faaliyetlerini yürüten kuruluşlar olarak, kurumsal sosyal sorumluluğu her zaman ön planda tuttuğunu ifade etti.
Güzergah üzerinde bulunan 330 köyde kırsal kalkınma programı uygulandığını anlatan Çağlayan, şöyle konuştu:
"Bizim sosyal sorumluluk yaklaşımımız yardım veya sponsorluk anlayışından farklıdır. Uygulayıcı ortaklarımızla birlikte yürüttüğümüz çalışmaları, sürekli ve yakından takip ediyoruz. İnanç ve kararlılıkla uygulanan projelerimizin uzun dönemde kalıcı sonuç ve etkiler ortaya çıkarmasına odaklanıyoruz. Bizler kalkınmanın sosyal boyutuna, insanlarda tutum ve davranış değişimi ortaya çıkmasına, dayanışma ve birlikte hareket etmeye de önem veriyoruz."
Kadınların toplumsal konumlarını iyileştirmek için de bir dizi gelir getirici faaliyette bulunduklarını anlatan Çağlayan, açık öğretim, mesleki bilgi ve beceri kazandırma ve kadınlar için sosyal ortamlar yaratmaya çalıştıklarını vurguladı.
Çağlayan, yapılan uygulamaların boyutlarıyla ilgili şu bilgileri verdi.
"70 yerel örgütün kurulmasına destek verildi. Yerel örgütlerin dış kaynaklardan sağladığı eş fon tutarı yaklaşık 14 milyon lira oldu. Çalışmalardan, 30 köyden 4 bin 852 hane etkilendi. Yerel örgütler için çeşitli konularda 510'un üzerinde eğitim gerçekleştirildi. Yerel örgütlerin proje geliştirme ve uygulama becerilerini artırmak amacıyla 84 projenin uygulanmasına destek verildi. Yerel örgütler, sadece bu yıl 39 proje için 1,3 milyon dolar düzeyinde eş fon sağladı."
Bu arada toplantıda, BTC toplumsal yatırım programı kapsamında hattın geçtiği bölgelerdeki kooperatiflerde yetiştirilen bal, reçel, organik salatalık, karides, kaşar gibi ürünler ile yöre kadınlarının yaptığı el işleri sergilendi.