"Yılda 16 milyar $ gıda ihracatı yapılıyor"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, "Bugün biz süt ve süt ürünleri başta olmak üzere bin 863 gıda ürününü dünyanın 186 ülkesine ihraç ediyoruz. Yılda 16 milyar dolar gıda ihracatı yapıyoruz" dedi
İSTANBUL - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gıda güvenliği konusunu gündeme taşımak amacıyla düzenlenen "Senin Gözünden Güvenilir Gıda" temalı yarışmanın ödül töreninde, dünya gıda tüketimindeki dengesiz dağılıma işaret etti.
Arzu, "Bugün dünyada 7 milyarın üzerindeki nüfus bulunuyor. Dünyada 870 milyon aç insan var. Yılda 10 milyon çocuk yetersiz beslenme ve açlıktan dolayı hayatını kaybediyor. Diğer yandan da bakıyoruz ki 1,5 milyar insan fazla kilolu ve bunun 500 bini obez. Yani dünya gıda üretiminde bir sıkıntı yaşamıyor ama bunun adil dağıtımında sıkıntı yaşıyor" bilgisini verdi.
Gıda tüketimindeki israf oranlarına dikkati çeken Arzu, "Ürettiğimiz ürünlerin maalesef 3'te 1'i, 1 milyar 300 milyon tonu, daha üretime girmeden çöpe gidiyor. Yani ürettiğimizin önemli bir kısmını heba ediyoruz. Bu çöpe giden gıdanın bir kısmını eğer biz yoksul ülkelere dağıtabilirsek bunun 4'te 1'ini dağıtabilirsek dünyada aç ve yoksul kalmayacak. Onun için bizim israfın önlenmesi konusunda, gıdanın güvenilirliği konusunda, eşit ve adil dağıtılması konusunda dünyada bu yaşanan sıkıntılara da dikkat çekmemiz lazım" diye konuştu.
"Tarımda dünyada 7'nci, Avrupa'da 1. konuma yükseldik"
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çalışmaları hakkında bilgiler veren Arzu, "Bakanlığımız son 10 yılda gıda güvenilirliği konusunda çok önemli çalışmalar yaptı. 2010 yılında Avrupa Birliği müktesebatı bizde uygulanmaya başlandı ve bu konuda 100'ün üzerinde yönetmelik devreye girdi. 'Alo 174 Gıda Hattı'nı devreye aldık. Laboratuvar alt yapımızı geliştirdik. Gıda güvenilirliği konusunda önemli çalışmalara imza attık" ifadelerini kullandı.
Gıda konusunda bilgi kirliliğinin tüketicilerde önemli kafa karışıklıklarına yol açtığını belirten Arzu, iletişimin önemine değindi. Arzu, şunları kaydetti:
"Gıda o kadar hassas bir konu ki biri çıkıp televizyondan, 'Bu ürünü yemeyin' dediği zaman bir bakıyorsunuz ki o sektörde ciddi sıkıntılar oluyor. Halbuki 1 sene sonra, 2 sene sonra ya da hemen aynı gün başka birileri, bu konuda otorite olduğunu söyleyen başka birileri, bunun yanlış olduğunu söylüyorlar, faydalı olduğunu söylüyorlar.
Onun için iletişim ve gıda konusu çok hassas bir konu. Bu konuda herkesin aslında konuşurken çok dikkat etmesi gereken bir konu. Burada iletişimcilere büyük bir görev düşüyor.
Gıda sanayicilerine de Bakanlığımıza da düşüyor görev tabi ki. Bu konuda iş birlikleri yaparak, yasal mevzuatta gerekli düzenlemeleri yaparak bunun önüne geçmemiz lazım. Ama bu toplumun hassas olduğu konunun ulu orta konuşulmaması lazım. Konuşulursa da doğru konuşulması lazım."
Türkiye'nin son 10 yılda gıda alanında büyük ilerlemeler kaydettiğini söyleyen Arzu, şöyle devam etti:
"Bugün biz süt ve süt ürünleri başta olmak üzere bin 863 ürünü dünyanın 186 ülkesine ihraç ediyoruz. Yılda 16 milyar dolar gıda ihracatı yapıyoruz. Yani gıda sektörü, Türkiye açısından çok önemli bir sektör ve bu sektörün ayakta kalması, daha da gelişip güçlenmesi lazım. Çünkü bizim hedefimiz 2023 yılında 40 milyar dolarlık ihracata ulaşmak. Burada çiftçimizin, sanayicimizin ve bakanlığımızın büyük emeği var. Çünkü biz 10 yıl önce 23 milyar dolar tarımda GSMH üretirken bugün 63 milyar dolar GSMH üretiyoruz. Tarımda dünyada 7'nci, Avrupa'da 1. konuma yükseldik. Gıda güvenilirliği konusunda da AB ve Amerika'nın her tarafına, gıda ürünlerimizi dünyanın her tarafına rahatlıkla satabiliyoruz. Yani bu konuda da standartlarımızı çok yükselttik."
Gıda konusunun dünyada en stratejik konulardan olduğunu belirten Arzu, "21. yüzyıl gıda yüzyılı diyebiliriz. Bu yüzyıl aynı zamanda iletişim yüzyılıdır da. Bakanlığımızın yapmış olduğu bu çalışmayla inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda katılım ve ilgi daha da artacak" diye konuştu.
Yarışmaya 63 üniversite ve 83 fakülteden toplam 99 başvuru yapıldı
Törende aktarılan bilgilere göre, Türkiye genelindeki iletişim ve güzel sanatlar fakültesi öğrencilerinin Televizyon Spotu, Radyo Spotu, Açıkhava Reklamı, Halkla İlişkiler Kampanyası ve İnternet ve Sosyal Medya Uygulamaları kategorilerinde kıyasıya mücadele ettiği yarışmaya 63 üniversite ve 83 fakülteden toplam 99 başvuru yapıldı.
Yarışmada öne çıkan alanlardan "TV Spotu" kategorisinde birinciliği Karadeniz Teknik Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Onur Cem Bülbül, Yusuf Emre Atasayar ve Emre Gülver 'Görünmeyen' isimli eseri ile alırken, aynı kategoride ikinci sırayı Mimar Sinan Üniversitesi Sinema TV Bölümü 7. Sömestr Öğrencisi Ömer Miraç Tunç 'Yumurta' isimli eseriyle aldı.