"YTL ve döviz likiditesi çok iyi yönetilmeli"

SPK Başkanı Erol, likiditenin 1 yıllık süreçte atlatıldığında reel sektör ve finans kesiminin geleceğinin iyi olacağını kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, 1 yıllık süreçte makro düzeyde hem YTL hem döviz likiditesinin çok iyi yönetilmesi gerektiğini söyledi.

 SPK Başkanı, NTV'de katıldığı programda, sermaye piyasalarına ilişkin soruları yanıtladı.

Bu ortamda, piyasalar için yeni düzenlemeler düşünülüp düşünülmediğine ilişkin soru üzerine SPK Başkanı, piyasanın yeterince regüle edilmiş, düzenlenmiş bir piyasa olduğunu belirterek, aşırı düzenlemelerin gelişmekte olan piyasalarda iyi sonuçlar vermeyeceğini düşündüklerini söyledi.

SPK Başkanı, "Bizim piyasalarımız bana göre yeterince düzenli, yeterince kontrollü. Şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadık. Biz yeterince kontrollü, yeterince güvenilmiş bir piyasayız. Daha fazlasını yaparak piyasamızı boğma riskine girmememiz gerekiyor" diye konuştu.

"Döviz açık pozisyonlarına ilişkin kaygılar var. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine ise Erol, 220'ye yakın borsa şirketi olduğunu, bu şirketlerin Merkez Bankası'nın bilançosunda yer alan 7 bin küsur şirket içinde önemli paya sahip bulunduklarını söyledi.

Söz konusu şirketlerin 70 milyar dolar civarında finansman borçları, 50 milyar dolar düzeyinde finansal varlıkları olduğunu anlatan Erol, 20 milyar dolar düzeyinde net açık pozisyonu olduğunun görüldüğünü söyledi. Erol, net açık pozisyonunun rakam olarak artmasına karşın 2004'ten beri istikrarlı şekilde aktiflerine oranının yüzde 10-11 düzeyinde seyrettiğini anlattı.

Erol, bu şirketlerin işlerini iyi bilen, iyi yönetilen şirketler olduğunu belirterek, söz konusu döviz açık pozisyonlarının üretim amaçlı, kapasite artırmak için yapılan yatırımlardan kaynaklandığını ifade etti.

SPK Başkanı, 1 yıllık süreçte makro düzeyde hem YTL hem döviz likiditesinin çok iyi yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

"Brokerların mağdur olmasını istemiyoruz"

Erol, SPK'nın seans salonuna ilişkin düzenlemesinin yürürlük tarihinin 1 yıl ertelenmesine ilişkin soru üzerine, piyasanın koşullarını dikkate aldıklarını, aracı kurumların ve brokerların daha iyi şartlarda çalışmasını istedikleri için böyle bir düzenleme yaptıklarını söyledi.

"Seans salonu bizim de istediğimiz bir şey. Bu düzenleme brokerlara güvensizlikten kaynaklanmıyor" diyen Erol, hiçbir brokerin mağdur olmasını istemediklerini, 1 yıllık süre içinde İMKB, aracı kurumlar ve brokerların farklı alternatifler sunarak düzenlemenin gereklerini yerine getirmiş olacaklarını kaydetti.

SPK Başkanı Erol, "Açığa satış konusunda yeni bir düzenlemeye gitmeye gerek var mı?" sorusunu yanıtlarken de, bu konunun tamamen kurallara uygun şekilde gerçekleştirildiğini, yeni düzenlemeye gerek olmadığını söyledi.