”Rakının Avrupa'nın bilinen içkileri arasına girmesini hedefliyoruz”

Mey İçki CEO'su Yorgancıoğlu, rakıyı dünya markası yapma hedefi doğrultusunda, Avrupa ve ABD pazarlarında yayılma stratejisi uyguladıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Mey İçki Üst Yöneticisi (CEO) Galip Yorgancıoğlu, rakıyı dünya markası yapma hedefi doğrultusunda, Avrupa ve ABD pazarlarında yayılma stratejisi uyguladıklarını, 5-8 yıllık vadede rakının Avrupa'nın bilinen içkileri arasına girmesini hedeflediklerini söyledi.

İzmir'de gazetecilerle bir araya gelen Yorgancıoğlu, Mey İçki'nin ihracat hedefleri hakkında bilgi verdi.

Yeni Rakı'yı dünya markası yapma hedeflerinin olduğunu hatırlatan Yorgancıoğlu, Avrupa'da Almanya pazarına yaptıkları satışın önemli oranda arttığını söyledi.

Henüz 5 yıllık bir firma olduklarını ve dış pazarlar için 3 yıldır yoğun çalışma yürüttüklerini dile getiren Yorgancıoğlu, her yıl 1-1,5 milyon avro pazarlama harcaması yaptıklarını, bunun sonuçlarını almaya başladıklarını söyledi.

Türkiye'nin 2005 yılında 1 milyon 750 bin litre olan rakı ihracatının 4 milyon litreye ulaştığını, bundan 25-30 milyon dolarlık bir gelir elde edildiğini kaydeden Yorgancıoğlu, bu ihracatın tamamına yakınının Mey tarafından yapıldığını dile getirdi.

Halen Almanya'da içki satılan dükkanların yüzde 65'inde, Hollanda'da ise yüzde 45'inde bulunduklarını, Almanya'ya bir ülke müdürü atadıklarını anlatan Yorgancıoğlu, Avrupa'daki Türk restoranlarında daha aktif bir tanıtım yapmayı hedeflediklerini bildirdi. 

Almanya pazarında gazete ilanları ve promosyonlarla bilinirliği artırmayı hedeflediklerini dile getiren Yorgancıoğlu, şöyle konuştu:

"Almanya'da marketlerde tadım günleri yapıyoruz. 5 kapağa bir Antalya tatili promosyonumuz var. Bu çalışmaların sonucunda bu ülkedeki satışlarımız her yıl yüzde 10'a yakın artıyor. Bu pazarda rakının yüzde 80'ini Türkler içiyor. Yüzde 20'lik grupta yer alan Almanların da payı giderek artıyor. Özellikle gençlerin ilgisini görüyoruz.

Almanya, Avusturya ve Hollanda'nın ardından Fransa'ya da giriyoruz. Bu sene ilk kez Fransız zincir mağazalarına giriyoruz. Avrupa'da lojistik yapılanmayı büyük ölçüde tamamladık. Üçüncü aşama, yani ürünün bilinirliğini artırma aşamasındayız. 5-8 yıllık dönemde rakı, Avrupa'nın en bilinen içkileri arasına girecek.

ABD pazarında da 4 aya kadar 18 eyalette raflara çıkacağız. ABD'ye 70 bin litre rakı gönderirken bu rakam 200 bin litreye yükseldi. Bu pazarda Türklerin yanında Ortadoğulu halklar bizim doğal müşterimiz. Hazır potansiyelimiz var. Ancak, biraz daha zamana ihtiyacımız var."

Yorgancıoğlu, alternatif pazar olarak Çin'in ardından yüksek alkollü içki pazarı geniş olan Hindistan pazarına da girmeye hazırlandıklarını ifade etti.

Rusya ve Azerbaycan dışındaki Türk Cumhuriyetleri'ne ise votka kültürü nedeniyle giremediklerini söyleyen Yorgancıoğlu, Ruslar'ın, oradaki Türk nüfusunun artması ve turizm yoluyla rakıyı tanımaya başladığını ifade etti.