Ramazan'da harcamalar artıyor
Geçen sene ortalama bir aya göre haneler, harcamalarını yüzde 13 artırdı
İSTANBUL - Ipsos KMG'nin ramazan ayındaki tüketim eğilimi ve artışlarını izlediği Ramazan Raporuna göre, Türkiye'de geçtiğimiz yıllarda Ramazan döneminde harcama ortalama bir aya kıyasla yaklaşık yüzde 20 daha yüksek olurken 2008 yılında ortalama bir aya göre haneler, harcamalarını yüzde 13 artırdı.
Ipsos KMG'den yapılan yazılı açıklamada yer verilen rapora göre, Türkiye'de hızlı tüketim ürünleri için harcanan para 2008 yılında önceki yıla kıyasla yüzde 5 artarken, enflasyondan arındırıldığında yüzde 5 daralma gerçekleşti.
Önceki yıla kıyasla 2008 yılında enflasyon artışına paralel olarak hanelerin bir seferde harcadığı para artarken, haneler daha seyrek alım yaptı.
Harcamadaki genel azalma, Ramazan dönemindeki harcamada da görüldü. 2006, 2007, 2008 yılları Ramazan döneminde harcanan para, aylık ortalamaların üzerinde oldu. Ancak 2008 yılı ramazan dönemindeki harcama artışı önceki yıllara göre daha düşük seviye görerek, ay ortalamasına göre 113 endeks aldı.
Ramazan döneminde aylık ortalamaya göre gıda ve içecek harcaması tüm gruplarda artış gösterse de, 2008 yılında DE sosyal ekonomik statü grubunda belirgin artış görülmedi.
Ramazan dönemi harcamasının 2008 yılında önceki yıllar kadar artış göstermemesinin en büyük kaynağı, DE grubundaki bu düşük artış oldu. 2006 ve 2007 yıllarında ortalama bir aya göre DE SES grubu hanelerin harcamaya katkısı artarken, 2008 yılında, DE hanelerinin Ramazan harcamasından aldığı pay düşüş gösterdi.
2008 ramazanında harcamanın arttığı tek kategori atıştırmalıklar
Et ve et ürünlerinde tüm Ramazan boyunca, ramazan öncesi ve sonrası döneme göre yüksek harcama olurken, içeceklerde Ramazan ortasında yükselme görülüyor. Süt ve süt ürünleri ramazanın genelinde harcama bakımından ön planda olmayan kategoriler iken, Ramazan sürecinde çok inişli çıkışlı harcama eğilimi göstermiyor.
Hediyelik şeker ve çikolatanın içinde bulunduğu atıştırmalık kategorisinde bayram alışverişine paralel olarak ramazan sonunda artış gözleniyor.
Ramazan ayında artan harcamadan market ve bakkallar daha az pay alırken, içinde kasapların bulunduğu diğer kanallar ve tekil süpermarketler payını artırıyor. 2008 yılında önceki yıllardan farklı olarak zincir marketler harcamadaki payını artırdı.
Ortalama bir aya kıyasla ramazanda ulusal kanallara genel olarak daha fazla para harcanırken, bu, zincirlerin pay artışının büyük ölçüde ulusal değil yerel zincirlerden kaynaklandığını gösteriyor.
Ramazan ayında toplam hızlı tüketim ürünleri harcaması başta et ve et ürünleri, hediyelik çikolata ve şekerler olmak üzere gıda ürünleri ve içecek harcamalarının artmasına bağlı olarak artıyor.
Son 3 Ramazan döneminde de sadece süt ürünleri kategorisine yapılan harcama ortalama bir aydaki harcama değerinin altında kalırken, en yüksek harcama endeksi et ve işlenmiş et ürünlerinde görüldü. 2008 yılında yağ ve diğer gıda ürünlerine (kuru yemiş, zeytin, yumurta vb.) yapılan harcama, önceki yıllardan farklı olarak ortalama altında kaldı.
2008 ramazan ayında harcamanın yıl geneline kıyasla önceki yıllardan daha fazla arttığı tek kategori atıştırmalıklar oldu. Diğer tüm kategorilerde ramazan dönemindeki harcama normal bir aya kıyasla 2008'de daha az arttı.