Reel Kesim Güven Endeksi mayıs ayında yükseldi

Reel Kesim Güven Endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre 0,6 puan arttı, 113,3'e çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), mayıs ayında bir önceki aya göre 0,6 puan artarak 113,3 seviyesinde gerçekleşti. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi'ni açıkladı. 

RKGE, 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 0,6 puan yükselerek 113,3 oldu.   

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, sabit sermaye yatırım harcaması ve gelecek üç aydaki üretim miktarı, endeksi artış yönünde etkiledi. Mevcut mamul mal stoku miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler, endekste azalışa neden oldu. Gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarına ilişkin beklentilerin ise bir önceki ayın seviyesini koruduğu gözlendi. 

Mevsimsellikten Arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,2 puan artarak 108,1 seviyesine çıktı. 

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 16,2'ye, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 76,9'a yükselirken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 6,9'a geriledi. 

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlenerek devam ettiği görüldü. 

  Yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 8,9 oldu 

 Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise bir miktar güçlendiği gözlendi. 

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarına ilişkin beklentiler bir önceki dönem seviyelerinde devam etti, iç piyasa sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentiler ise zayıfladı. Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği, gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış beklentilerinin ise bir miktar güçlendiği görüldü. 

Ortalama birim maliyetlerde son üç ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir zayıflayarak devam etti. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentileri de zayıflayarak sürdü. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya kıyasla 0,2 puan artarak yüzde 8,9 oldu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir