Reel sektör, orta ve uzun vadeli finansman peşinde

Kredi maliyetlerinin artması, iç pazarın sıkışması ve global talebin sınırlı kalması paralelinde, nakit akışında sorunlar başgösterince orta-uzun vadeli finansman çok kritik hale geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ

İSTANBUL - Bursa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı İbrahim Burkay, ulusal ve uluslararası piyasada ortaya fırsatları yakalamak için ihracatçı ve sanayicinin uygun finansmana ulaşmasının önemli olduğunu dile getirdi. Daha önceki dönemlerde ihracatın büyümeye katkısının çok az olduğuna dikkat çeken Burkay, uygun finansmanın sağlayacağı katkılar ile büyümenin de daha yüksek rakamlara ulaşabileceğini söyledi. Burkay, bu noktada geçmişte Eximbank’ın verdiği uzun vadeli işletme sermayesi kredilerinin büyük avantajlar sağladığını belirtti. Burkay, “Uzun vadeli kredi ile ilgili çalışmalar olduğunu biliyoruz. Bu, hızla devreye alınmlı. 2014’te ihracatta yüksek performans sergileyip büyümeye katkı sağlamamaz lazım. Bu da ucuz ve kolay ulaşılabilir kaynakla mümkün olur. Bu uygulama ekim ayında son bulmuştu” diye konuştu.

2013’te orta ve uzun vadeli kredilere başlandı

Eximbank, geçtiğimiz yıl bu uygulamaya başlamıştı ve mayıs ayında artan talep, söz konusu kredi için alınan başvuruların kapanmasına yol açmıştı. 2013’ten bu yana uzun vadeli kredi kullandırımına başladıklarını dile getiren Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy, söz konusu kredilerin ihracatçılar tarafından büyük bir talep ile karşılandığını söyledi. Gürsoy, bu nedenle Türk Eximbank olarak mecburen uzun vadeli kredi talep başvuru alımını geçici olarak durdurduklarını dile getirdi. Eximbank, 2013 yılında tam olarak ilk kez kendi kaynakları ile geri ödemesiz dönemli ve 7 yıla kadar vadeli kredi kullandırmaya başladı. İlk yılda hedeflerin çok üzerinde 1 milyar dolara yakın uzun vadeli finansman sağlayan Eximbank, bu toplam tutarın yaklaşık 700 milyon dolarını, sadece yılın son 6 ayında kullandırdı. Bu da uzun vadeli kredilere olan talebin ne kadar fazla olduğunu gösteriyor.

O dönem banka kredi faizlerinin artmasının da Eximbank kredilerine talebin yükselmesine yol açtığını dile getiren Gürsoy, 2014 için de 500 milyon dolar civarında orta ve uzun vadeli kredi kullandırma hedefinde olduklarını belirtti. Gürsoy şöyle devam etti: “Kaynak durumumuza göre bu hedefin yukarı revize edilmesi mümkün olabilir. Toplam talebin tamamının bankamız tarafından karşılanamayacağı açık. Bu yüzden talepler tek tek incelenerek kredi kullandırımlarımız için optimum dağılımı sağlamaya çalışacağız. Sonuç olarak piyasalarda şu an için geçici bir durum yaşanmakta ve piyasa uzun vadeli işlemlerini fiyatlamakta, bu yüzden en kısa sürede ihracatçılarımızın uzun vadeli ihtiyaçlarını da hızlı ve etkin şekilde karşılayabileceğimizi umut ediyoruz.”

‘KOSGEB ve Eximbank’tan daha fazla destek bekliyoruz’

Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de bu yıl genel olarak her sektörde daralmanın söz konusu olduğunu söyledi. Bu nedenle iş dünyasının ihracata yöneldiğini belirten Menevşe, “Ancak bu arada finansman maliyetlerinin de yüksek olduğunu ve finansman yükünün maliyetlerde önemli miktarda artışa yol açacağını düşünüyoruz. İş dünyasının Eximbank ve KOSGEB kaynaklarını daha çok kullanarak bu yöndeki gelişmelerin önünü açacağını ve hızlandıracağını düşünüyorum. Bu aşamada ise iş alemine yönelik destek ve katkıların daha da önem kazandığını ve işadamları olarak şartların iyileştirilmesi konusunda hükümetimizden beklentilerimizin olduğunu vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

Faiz aynı kalmalı, miktar artırılmalı

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci de son dönemde yurtdışı ve içindeki faiz artışına dikkat çekerek şöyle dedi: “Eximbank’tan bugünkü faizlerin devam ettirmesini bekliyoruz. Yarın orada da bir faiz artışı olmaması en büyük dayanağımız. Bu krediler ticari bankalara göre önemli bir avantaj sağlıyor ancak bu noktada miktar da önemli olacak. Zira artan maliyet Eximbank kredilerine olan talebi artıracak. Eximbank’ın miktarı artırması sanayici ve ihracatçıyı mutlu eder.”

Ekonomi Bakanlığı üzerinden kredi faiz desteği verilmeli

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, KOSGEB’in üretici odaklı, Eximbank’ın ise ihracat odaklı destek verdiğini belirterek bunların dışında kalan işletmelere de destek verilmesi gerektiğini söyledi. Önümüzdeki 1-2 yılın zor geçeceğini öngören Özdağ, şu öneride bulundu: “İşletme sermayesi sıkıntısı var. Mutlaka bir çözüm oluşturulması lazım. Bu ciro ya da istihdam odaklı olabilir. Nasıl bölgesel teşvikler varsa bu işletmelere de kredi faiz desteği verilebilir. Ekonomi Bakanlığı üzerinden sürecin yönetilmesini bekliyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir