Reel sektörün güveni azaldı

Reel sektörün güveni Haziran ayında, bir önceki aya göre 5.8 puan azalarak 108.1 seviyesine geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Reel sektörün güveni Haziran ayında, bir önceki aya göre 5.8 puan azalarak 108.1 seviyesine geriledi.

Merkez Bankası, İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi 2012 yılı Haziran verilerini açıkladı. Buna göre, Haziran ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 599 işyerine anket formu gönderilip, 2 bin 170 katılımcıdan yanıt alındı. Yanıtlama oranının yüzde 83.7 olduğu anket sonucuna göre, anılan dönemde reel sektörün güven endeksi bir önceki aya göre 5.8 puan azalarak 108.1 seviyesine geriledi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise endeks, 6.6 puanlık azalış gösterdi.

Üretim hacminde artış bekleniyor

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlenerek devam ettiği görüldü. İç piyasa sipariş miktarındaki artış seyrinin devam ettiği, ihracat sipariş miktarındaki artış seyrinin ise zayıfladığı gözlendi.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin güçlenerek devam ettiği belirlendi.

Toplam istihdamdaki artış beklentileri zayıflayarak devam etti

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminin yanı sıra, ihracat ve iç piyasa sipariş miktarları ile toplam istihdamdaki artış beklentilerinin zayıflayarak devam ettiği gözlendi. Ayrıca, gelecek 12 aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü seyrin zayıfladığı görüldü.

ÜFE beklentisi yüzde 8.9

Ortalama birim maliyetlerde son üç ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin zayıflayarak devam ettiği tespit edildi. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de zayıfladığı görüldü. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi geçen aya kıyasla 0.2 puan azalarak yüzde 8.9 oldu.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 14.3’e düşerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı artarak yüzde 11.4 oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir