”Regülasyonlar teknolojik gelişmelere uygun şekilde yenilenmeli”

Türk Telekom Genel Müdürü Doany, sektördeki regülasyonların çoğunun geçmişteki piyasa koşullarına göre yapıldığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, mobil teknolojinin, sabitten daha sonra pazara sunulduğu için regülasyonların mobili serbest bırakıp sabiti düzenlemeye odaklanmış olduğunu belirterek, "Ancak şu anda şartlar değişti. Dolayısıyla, regülasyonların da buna göre değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü müşteri için ses hizmeti ses hizmetidir. Hizmeti mobil veya sabit yoldan alması arasında müşteri için bir fark yoktur" dedi.

Paul Doany, Güney Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesinde faaliyet gösteren şirketlerin oluşturduğu Kıtalararası Telekom Konsorsiyumu SAMENA tarafından düzenlenen, "Yükselen Genişbant" konulu "İstanbul Yakınsama 2009" etkinliğinin açılışında konuştu.

Sektördeki regülasyonların çoğunun geçmişteki piyasa koşullarına göre yapıldığını belirten Doany, bu regülasyonların zamana göre ve mevcut teknolojik gelişmelere uygun şekilde yenilenmesi gerektiğini kaydetti.

Doany, şöyle dedi:

"Mobil teknoloji, sabitten daha sonra pazara sunulduğu için, regülasyonlar mobili serbest bırakıp sabiti düzenlemeye odaklanmıştı. Ancak şu anda şartlar değişti. Birçok ülkede mobilin toplam trafikteki payı sabitin çok çok üzerinde. Dolayısıyla regülasyonların da buna göre değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü müşteri için ses hizmeti ses hizmetidir. Hizmeti mobil veya sabit yoldan alması arasında müşteri için bir fark yoktur. Regülasyonun bu bakışta olması pazar için daha sağlıklı olur."

"Vitamin'in dünya çapında 20 milyon kişiye ulaşması hedefleniyor"

Teknolojiye ve altyapıya yatırımlarına hız verdiklerinin altını çizen Paul Doany, mobil, sabit ve genişbant alanlarında büyümeye devam ederken, son dönemde Türkiye'nin IT alanındaki potansiyelini değerlendirmek için de yatırım yaptıklarını ifade etti.

Doany, Argela, Innova, Sebit ve Sobee adlı 4 tane teknoloji şirketi satın aldıklarını ve şirketlerin ürünlerini yurt dışında satmaları için desteklediklerini anlattı.

Türk Telekom Grubu'nun interaktif eğitim yazılımı "Vitamin"in ABD pazarına sunulduğunu, ayrıca Arapça versiyonunun Orta Doğu'da da sunulmaya başladığını, Avrupa ve Asya ülkelerinde de farklı dillerde çalışmalar yapmayı planladıklarını, gelecekte bu uygulamanın 20 milyon kişi tarafından kullanılmasını hedeflediklerini açıkladı.

Doany, eğitimin yanı sıra sağlık sektörüne de odaklandıklarını vurgulayarak, bu alanda hem özel sektör hem de kamuya yönelik verimliliği artırıcı, maliyetlerin etkin yönetimini sağlayıcı teknolojik uygulamalar üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Doany, Videofon üzerinden medikal koçluk hizmeti veren "Videoklinik" uygulamasını başlattıklarını da sözlerine ekledi.