Rekabette tasarım faktörü
İKSV Yönetimi Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, orta gelir tuzağından kurtuluşumuzun yolunu kültür, sanat ve tasarım olarak tarif ediyor. Özellikle tasarım günümüz dünyasında artık rekabet üstünlüğü yaratacak bir unsur haline dönüşüyor.
VOLKAN AKI
Rekabette öne geçmek için ürettiğiniz değerlerde katma değerin artırılması gerekiyor. Eğer ucuz fiyat rekabetine girmeyecekseniz, yapabileceğiniz tek şey bu... Peki bunu nasıl yaratacaksınız? Günümüzde rekabette öne geçmek, farklılaşmak gerekiyor, onun için de en önemli konuların başında tasarım, kültür ve sanat geliyor. İşin tasarım kısmı biraz daha endüstriye yakın. Tabii konunun bir kavram boyutu ve bir de üretim boyutu var. Bugün tasarım ve fikir belli ülkelerde, üretim ise çok başka ülkelerde olabiliyor. Yani üretim artık marjinalleşiyor. Yaratmak, tasarlamak gerçek değer olarak ön plana çıkıyor. Bu yıl İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali'nin 3. yılı... Ben de sözü oraya getirmek istiyorum. Çünkü İKSV Yönetimi Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, orta gelir tuzağından kurtuluşumuzun yolunu kültür, sanat ve tasarım olarak tarif ediyor. Özellikle tasarım günümüz dünyasında artık, rekabet üstünlüğü yaratacak bir unsur haline dönüşüyor.
Bülent Eczacıbaşı, "Tasarım yaşam kalitemizi etkiliyor. Geleceğimizi şekillendiriyor. Yaratıcı düşünceye ve iyi tasarım örneklerine ihtiyacımız olduğunu her fırsatta tekrarlıyoruz. Bu ihtiyaç üretimi geliştirmek için çıkıyor ama, dünyadaki varlığımızı sürdürebilmek için de çok önemli. Artık ekonomik kalkınma planlarımızı, yaratıcı endüstrilerle birlikte düşünmemiz gerekiyor" diyor.
Tasarım yaşamın her alanında
İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova ise tasarım hedeflerini şöyle anlatıyor: "Tasarımı anlatmaya çalışıyoruz ve bunu kavramsal ve düşünce bazında yapmaya çalışıyoruz. Tasarım Bienali sıra dışı bir etkinlik... Tasarım deyince daha çok fuarlarda, etkinliklerde ürün üzerinden ya da tasarımcılar üzerinden konuşuluyor. Biz bienalde tasarımın ne olduğu konusunda bir tartışma açmak istiyoruz. Hayatımızın hangi alanlarında görebiliriz, hangi biçimlerde var oluyor. Bunu belki tekrar tekrar gündeme getirmek ve tartışmak önemli, diye düşünüyoruz. O yüzden bizim yaptığımız genelde kavramsal olarak niteleniyor, ancak bir kapıdan içeriye girdikten sonra kavramların hiç de karmaşık olmadığını endüstrinin, ekonominin ve kendi hayatımızın her yerinde tasarımı yaşadığımızı görebilirsiniz."
Bienalin teması: "Biz insan mıyız?"
İKSV tarafından ENKA Vakfı, Petkim ve VitrA eş sponsorluğunda düzenlenen 3. İstanbul Tasarım Bienali, 22 Ekim-20 Kasım tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Bienal, Beatriz Colomina ve Mark Wigley küratörlüğünde "Biz İnsan mıyız?: Türümüzün Tasarımı: 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200 bin yıl" başlığı altında "insan" ve "tasarım" arasındaki ilişkiye odaklanacak. Bienalde, 13 ülkeden mimarlar, sanatçılar, tarihçiler, yönetmenler, koreografl ar, arkeologlar, bilim insanları, laboratuvarlar, merkezler, enstitüler, STK'lar ve öğrencilerden oluşan 250'ye yakın katılımcının 70'in üzerindeki projesi 5 farklı mekânda sergilenecek. Bu yılki sergi mekânları Karaköy'deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Studio- X İstanbul ve DEPO, Bomonti'de yer alan Alt Sanat Mekanı ve girişin müze biletiyle yapılacağı İstanbul Arkeoloji Müzeleri olacak.
3. Tasarım Bienali 22 Ekim'de başlıyor. Sponsorlardan Petkim'in Genel Müdürü Anar Mammadov, VitrA adına Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkan Yardımcısı Deniz Aktürk Erdem, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova, bir arada.