RK: Akaryakıt sektörünü soruşturmaya gerek yok

Rekabet Kurulu, akaryakıt sektörüne dönük hazırladığı rapor ve sektöre yönelik ön araştırmanın sonuçlarını açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Rekabet Kurulu, yalnızca fiyatlandırmaya ilişkin bilgi ve belgelerden hareketle akaryakıt sektörünün 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal ettiği kanaatine ulaşılmayacağına ve bu nedenle soruşturmaya gerek olmadığına karar verdi.

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yayımlanan duyuruda, Kurumun akaryakıt sektörüne dönük hazırladığı rapor ve sektöre yönelik ön araştırmanın sonuçları açıklandı.

Buna göre, akaryakıt ürünleri fiyatlandırmasıyla ilgili olarak 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal eden davranışların bulunabileceği yönünde basında yer alan haberler ve Kuruma yapılan başvurular ile sektörün rekabet hukuku bağlamında değerlendirilmesi amacıyla daha önce yürütülmüş olan inceleme sonucunda hazırlanan 2 Haziran 2008 tarihli ''Akaryakıt Sektör Raporu''nda yer alan tespitlerden hareketle, Rekabet Kurulu tarafından alınan karar gereğince, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) ve pazar payı itibarıyla en büyük beş dağıtım şirketini (Petrol Ofisi A.Ş. , Shell&Turcas Petrol A.Ş. , BP Petrolleri A.Ş., Opet Petrolcülük A.Ş., Total Oil Türkiye A.Ş.) kapsayan bir ön araştırma yapıldı.

Ön araştırma Raporu'nun Kurul'da görüşülmesi sonucunda alınan kararda, yalnızca fiyatlandırmaya ilişkin bilgi ve belgelerden hareketle 4054 sayılı Kanunun ihlal edildiği kanaatine ulaşılamayacağı ve bu nedenle soruşturmaya gerek olmadığına karar verildi.

Ancak eş zamanlı olarak görüşülen ''Akaryakıt Sektör Raporu''nda yer alan tespitlerle birlikte değerlendirildiğinde, akaryakıt sektöründeki rekabetin önünde ciddi yapısal engeller bulunduğu ve sektörün rekabetçi bir görünüm arz etmediği sonucuna ulaşıldı.

Duyuruda, çalışma sonuçlarının bugün itibariyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanlığına (EPDK) gönderildiği bildirildi.