Ruble ve Riyal ile ticaretin önü açıldı
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Ruble ile ticaretin başlamasıyla birlikte ihracatı 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi
İSTANBUL - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, ruble ile ticaretin başlamasıyla birlikte bu ülkeye yapılan 6,5 milyar dolar olan ihracatı 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
Tanrıverdi, yazılı açıklamada, ruble ile ticaretin önünü açan, Bakanlar Kurulunun Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararının, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandığını hatırlattı.
3 ayı aşkın zamandır sürdürdükleri çalışmada, Bakanlar Kurulunun imzasıyla yasal engellerin ortadan kalktığını kaydeden Tanrıverdi, bundan sonra Türk banklarının, söz konusu projede aktif rol almalarını beklediklerini ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) olarak bankalarla görüşmeleri sürdürdüklerini ifade etti.
Tanrıverdi, "Ruble ile ticaretin başlamasıyla birlikte 6,5 milyar dolar olan ihracatımızı 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Hazır giyim ve konfeksiyonun yanı sıra başta turizm sektörü olmak üzere bu ülke ile ticaret yapan tüm sektörler, yeni süreçten olumlu etkilenecekler" değerlendirmesinde bulundu.
"Rehavetin bedeli ağır olacak"
Hikmet Tanrıverdi, sanayiciler olarak kriz ortamında ihracatı artırmak için çaba harcadıklarını, buna karşın sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranlarındaki hızlı düşüş karşısında ekonomi yönetiminin önlem almakta geciktiğini savundu.
Açıklamasında, "Bir gün mutlaka bu kriz sona erecek ancak ayakta firma kalmayacak. Rehavetin bedeli ağır olacak" görüşüne yer veren Tanrıverdi, sanayi üretimindeki yüzde 21,3'lük düşüşün ardından kapasite kullanım oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 gerileyerek yüzde 63,8'e indiğine işaret etti.
Tanrıverdi, Türk sanayine ilişkin rakamların son 6 ay boyunca sürekli gerilediğini, bunun sonucunda işsizliğin "çığ gibi" büyüdüğünü ifade ederek, "Türkiye'nin uçurumun kıyısına geldiğini" kaydetti.
İç talep daralması yaşandığını belirten Tanrıverdi, şöyle devam etti:
"Ekonomi yönetimden, Türkiye'nin çarklarını döndürecek önlemleri acil olarak hayata geçirmesini bekliyoruz. 30 yılın birikimiyle milyonlarca insanımızın geçimini sağlayan sektörümüzün talepleri görmezden gelindikçe fabrikalar makine mezarlığına dönüyor, işsizler ordusuna her gün binlercesi ekleniyor."
Tanrıverdi, "istihdam ve enerji maliyetleri üzerindeki kamu yüklerinin hafifletilmemesi halinde kriz sonrasında Türkiye'de üretim yapacak tesisin kalmayacağını belirterek, rehavetin bedelini Türkiye'nin ödeyeceği" yorumunu yaptı.