Ruhsat almak için göbeğimiz çatlıyor
Özilhan, yatırım ortamının daha fazla iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, "Burada belediyelerle mücadelelere giriyorum çünkü, bir ruhsat almak için göbeğimiz çatlıyor" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL – Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, vergide ödeyebilenlere daha fazla yük getirildiğini, ancak kayıt dışı ekonominin kontrol altına alınmasının şart olduğunu belirterek, "Amiyane tabiriyle ‘kümeste kim varsa' hep ondan almaya çalıştık" dedi.
Özilhan, VI. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi'nde düzenlenen, "Şirketlerin Piyasa Değerinin Oluşmasında Kurumsal Yönetimin Etkisi" başlıklı panelde yaptığı konuşmada ortaklık konusuna değindi. Ortaklığın olduğu her yerde, adı kurumsal yönetim olmasa bile o ilkelerin kullanılması gerektiğinin altını çizen Özilhan, ortaklık artıkça bir takım değişiklerin olması gerektiğini, son dönemde buna kurumsal yönetim ilkeleri denildiğini vurguladı. Bu ilkeleri bilerek ya da bilmeyerek kendilerinin uyguladığını söyleyen Özilhan, "Eğer halka açık şirketseniz ve ortaklığınız varsa, muhakkak güveni sağlamak mecburiyetindesiniz. Halka açılma şirketlerimize bir kültür getirdi. Azınlık ortaklıklarımıza saygı getirdi. Bundan sonraki nesillere bırakacaklarımız için sürdürebilirlik getirdi. Kurumsal yönetim ilkeleri, bürokratlardan çalışanlara kadar içinize sinmişse hakikaten Türkiye'nin performansını hızlandırır" değerlendirmesinde bulundu.
Şirketim için risk almam
Özilhan, moderatörün, "Yatırım için bir şirket gelirse. O da Borsa İstanbul. Buna para koyar mısınız?" sorusu üzerine şu karşılığı verdi:
"Bunu danışmanlara sorarım. Şahsen yatırırım da şirket olarak düşünürüm. Şahsıma risk alırım, ama şirketim için risk alamam."
Sert kararlar, sektörü zor durumda bırakıyor
Bankacılık sektörüne yönelik Basel III kriterlerini de değerlendiren Özilhan, Basel III'ün bir takım emniyet sübapları getirdiğini, sermaye rasyolarını artırdığını, dolayısıyla Türkiye'nin bankacılıktaki yeterlilik gücünü azalttığını ifade ederek, "Çok sert kararlar aldığınızda sektörü zor durumda bırakıyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomide kayıt dışı konusundan da bahseden Özilhan, özellikle kayıt dışı ekonominin kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. Hükümetin bir çok konuda önemli başarıları olduğunu, bu kapsamda vergi reformlarıyla ilgili önemli adımlar attığını söyleyen Özilhan, "Ancak halen biz bunun tabana yayamadık. Amiyane tabiriyle ‘kümeste kim varsa' hep ondan almaya çalıştık. Vergide ödeyebilenlere daha fazla yük getiriyoruz. Bunun yaygınlaştırılması halinde önemli bir tasarruf imkanı sağlanacağına inanıyorum" diye konuştu.
Ruhsat almak için göbeğimiz çatlıyor
Özilhan, yatırım ortamının daha fazla iyileştirilmesi gerektiğini, halen çok yoğun bir bürokrasi gördüklerini, bugün bir yatırım yapmak isteyenin, yıllarca bunun peşinde koşması ve müsaadesini alması gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Burada belediyelerle mücadelelere giriyorum çünkü, bir ruhsat almak için göbeğimiz çatlıyor. Buralarda da önemli adımlar atmak gerekir diye düşünüyorum. Öte yandan BES fonların oluşması için çok önemli. Türkiye'de bu fonları oluşturacak ortamın hazırlanması, yerli kurumsal yatırımcıların oluşmasını sağlayacak diye düşünüyorum."
ABank'ın satışı
Konuşmasının ardından çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özilhan, Alternatifbank'ın (ABank) yüzde 75 hissesinin Katarlı Commercial Bank'a satışı konusunda, banka ile 15 Mart'a kadar sürecek bir münhasırlık anlaşmaları olduğunu ve 15 Mart'a kadar birçok şeyin sonuçlanacağını tahmin ettiğini söyledi.