Rus iş dünyası da gümrük sorunlarından rahatsız

Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergei Katyrin, Türklerin sıklıkla sorun yaşadığı Rusya gümrüklerinde Rus iş dünyasının da büyük sıkıntılar yaşadığını, Putin’in bu işi çözmek için düğmeye bastığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türk şirketlerinin yurtdışına açılımını sağlamaya yönelik faaliyetleri kapsamında Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergei Katyrin başkanlığında Moskova, Samara, Rostov, Tataristan, Vologda, Lipetsk Sanayi ve Ticaret odası başkanlarının da katıldığı Rusya’daki ticaret ve yatırım imkânları konulu forum düzenledi.

Türkiye-Rusya Federasyonu Ticaret ve Yatırım Forumu’nun açılışında konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Kuruluşundan bu yana, Türk müteşebbislerinin ticaret, yatırım ve ortaklıklar yoluyla yurt dışına açılmaları için projeler üreten ve kısa zamanda yurt içinde ve yurtdışında çok geniş bir ilişki ağına ulaşan TUSKON, 150 milyon nüfusu, 1.9 trilyon dolarlık gayri safi milli hasılası, 844 milyar dolarlık dış ticareti, 208 milyar dolar dış ticaret fazlası olan, çok zengin doğal kaynaklarıyla dünyanın en önemli ve en büyük ülkelerinden biri olan ve Türkiye’nin en önemli stratejik ortağı olan Rusya Federasyonu’nu çok önemsemektedir” dedi.

Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergei Katyrin, TUSKON’un kendileri için kadim ve güvenilir bir dost olduğunu söyledi. Rusya gümrüklerinde Türklerin çok sık şekilde sorun yaşadığının hatırlatılması üzerine Katyrin, bu sorunları sadece Türklerin değil, Rusların da yaşadıklarını belirtti. Katyrin, sözlerine şöyle devam etti: “Sadece Rusya’ya ihracat yapan Türk işadamları değil, Rus işadamlarımız da gümrüğümüzden şikâyetçi. Bu sorunların bilincinde olan yönetim konuyla ilgili önlemler almak için gayret ediyor. 1 yıl önce hızlı geçişler için önlemler alındı. Aslında iyileşme var, kısa süre içinde çok daha iyi duruma geleceğini düşünüyorum. Teknik altyapıyı da geliştirmemiz gerekiyor. Dev let Başkanı Putin, bu sorunu çözmek için düğmeye bastı. Gümrükte muhafız, polis ve hıfzıssıhha ile ilgili ayrı problemler yaşanıyor. Bu sıkıntılar bir bütün. 22 gümrük kapısının iyileştirilmesi için çalışıyoruz. Hangi gümrükte ne gibi sıkıntı var ve nasıl çözebiliriz, bunun üzerinde hareket ediyoruz.”

Yatırımlar 12 milyar doları aştı

Rusya’daki Türk yatırımlarının 12 milyar doları aştığına dikkat çeken Meral, “Rusların Türkiye’deki toplam yatırımları 9 milyar doların üzerindedir. Karşılıklı yatırımların geldiği seviye birbirimize olan güven ve stratejik işbirliğinin en önemli göstergesi olduğunu düşünüyorum. 2013 ihracatımız 7.5 milyar dolar, ithalatımız ise 25.5 milyar dolar. Toplamda 33 milyar dolar olmuştur. Burada biraz dengesizlik var. Bunu dengelemek lazım” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir