Rusya gaz kesse bile elektrik kesilmeyecek

KPMG Türkiye'nin yayınladığı rapora göre, Rusya'dan doğalgaz gelmemesi halinde elektrik kesilmeyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Vergi, denetim ve danışmanlık şirketi KPMG Türkiye'nin raporunda,  Rusya'nın doğalgazı kesmesi halinde bile elektriğin kesilmeyeceği belirtildi. 

KPMG Türkiye tarafından yayınlanan raporda, Rusya ile gerginleşen ilişkiler sonrasında yaşanabilecek en kötü senaryo olan Rus doğalgazının tamamen kesilmesi durumunda ilk etapta bazı doğalgaz santrallerinin devre dışı bırakılabileceğini, ancak ülke çapında bir elektrik kesintisi yaşanmayacağı ifade edildi. 

Elektriğin yüzde 38'i doğalgazdan

Türkiye'de 2015'te elektrik üretiminin yüzde 38'inin doğalgazdan sağlandığı bilgisine yer verilen raporda, doğalgaz ithalatının da yüzde 54'ünün Rus kaynaklarından gerçekleştirildiği kaydedildi. 

Rapora göre, Türkiye'de 1 Kasım 2015 itibarıyla bin 407 santralin 72 bin 455 megavatlık kurulu gücü bulunuyor. Bu kurulu gücün yüzde 29'unu doğalgazla çalışan santraller oluşturuyor. 

31 Mart'a kadar elektrik kesilmeyecek

En kötü senaryo olan Rus doğalgazının tamamen kesilmesi durumunda, ilk etapta bazı doğalgaz santralleri devre dışı kalabilecek, elektrik üretim kapasitesinin düşmesine bağlı olarak elektrik fiyatları yükselebilecek, yükselen fiyat karşısında daha az verimli doğalgaz santralleri devreye girebilecek. Bu durumda yerli ve ithal kaynaklı kömür santrallerindeki kapasite, rezervuarlı hidroelektrik santralleri ve ikincil yakıt kaynakların kullanıldığı santraller göz önünde bulundurulduğunda 40 bin 500 megavatlık anlık (puant) tüketim karşılanabilecek. 

Türkiye'de 2015 sanayi büyümesiyle, ortalama aylık elektrik tüketimi yaklaşık 33 bin megavat olacak, bu durumda ortalama elektrik tüketimi rahatlıkla karşılanabilecek. 

Şirketin analizine göre, yerel dağıtım şebekesinde birtakım teknik kısıtlamalar nedeniyle oluşacak, yer yer görülebilecek lokal sıkıntılar hariç, 31 Mart 2015'teki gibi ülke çapında bir elektrik kesintisi yaşanmayacak.