Rusya’da hal devri bitti, ihracatçı artık süpermarketlere yönelecek

Ani bir kararla kapanan Moskova Pokrovsky Toptancı Hali, Türk ihracatçısını süpermarketlerle direkt çalışmaya yöneltiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gamze ŞENER

MOSKOVA - Moskova Pokrovsky Toptancı Hali’nin kapanmasıyla zor günler yaşayan Türk ihracatçısının rotası değişiyor. İhracatçıların artık Moskova’nın en büyük haliyle çalışmak yerine direkt süpermarketlerle çalışması ya da limanlarda bir yer edinmesi bekleniyor. Rusya’ya yakın zamana kadar sebze ve meyve ihraç eden bir Türk işadamı, halin kapatılmasının herkese sürpriz olduğunu söyleyerek, “Yönetim, Moskova içindeki tüm halleri kapatıp, şehir dışına taşımayı planlıyordu. Ancak bu kadar kısa sürede kapatılmayacaktı. Bu olay, süreci hızlandırdı” dedi.

Oldukça canlı bir sektör olan yaş sebze-meyve pazarında, 5-10 araçlık orta ölçekli bir Türk şirketinin 300-400 bin dolarlık; 30-40 araçlık büyük bir şirketinse milyon dolarlık bir mal akışı olduğu ve elindeki ürünleri zararına sattıkları belirtiliyor.

Ruslar illegal piyasayı legal hale getirecek

Rus Hükümeti’nin toptancı hallerini şehir dışına taşıma fikri uzun süredir biliniyordu. Yaygın kanıysa, Rus Hükümeti’nin illegal piyasayı, legal hale dönüştürme niyetinde olduğu yönünde. Moskova Pokrovsky Hali’nin ise bulunduğu bölgede halk tarafından istenmediği; çok fazla trafiğe neden olması ve çok sayıda göçmen çekmesinin en büyük nedenler olduğu belirtiliyor. İsmini vermek istemeyen ve Rusya ile uzun süredir ticaret yapan Türk işadamı, “Pazarın yönetimi Dağıstanlılar’ın elindeydi. Onlar da pazarın kapatılacağını öngörüp gerekli yatırımları yapmadılar. Hal zaten kapanacaktı ama bu olay, süreci çok hızlandırdı. Aslında Rus Hükümeti’nin de planladığı bir şey değildi. Çünkü aşamalı olarak kapatılıp, taşınacaktı. Hal konusunda o yüzden Moskova’da bir boşluk oluştu. Çünkü orası merkez haldi. Rusya’ya mal perakende bazında oradan dağılıyordu. Daha önce eşya pazarı vardı, Çerkezovski, o da bir günde kapandı. Ama o kapanmadan önce defalarca kapatılacağı söylendi. Orada da gerekli önlemi almayan esnaf zarar gördü” bilgisini verdi.

Halin kapanmayacağını düşünenler bugün zararda

Süpermarketler ve toptancılar çıktığından bu yana Rus pazarının da artık eskisi gibi olmadığı belirtiliyor. Çünkü halihazırda süpermarketler de toptancılar da kendi hallerini oluşturmuş durumda. Dolayısıyla halin kapanması pazarda fiyatları da değiştirmedi. Beklenti de bu anlamda hem Türk ihracatçısının hem de Rus meyve-sebze pazarını olumsuz etkilenmeyeceği yönünde. Ancak süpermarketlerle iş yapmayan Türk tüccarlar için durum aynı değil. “Türk ihracatçıları şüphesiz etkilendiler. Kısa vadede problemler devam edecektir. Malları elinde kalanlar oldu. Çok düşük maliyetlerle ürünlerini elden çıkarmak zorunda kalanlar olmuş olabilir. Maalesef bizim ihracatçılarımız Moskova’daki halin kapanmayacağını düşündüler” diyen işadamı, bundan sonraki süreçte Türklerin de iş yapış şekillerinin değişeceğini ve süpermarketlere direkt çalışmak ve limanlarda yer edinmek zorunda kalacaklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir