Rusya'nın Türkiye'ye buğday ihracı arttı

Rusya, Türkiye'ye nisan ayında 58 bin 400 ton olan buğday tedariğini mayıs ayında 105 bin 300 tona yükseltti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mısır'dan sonra Rus buğdayının ikinci en büyük alıcısı ve Rus ayçiçeği yağının da en büyük alıcısı olan Türkiye, Rusya ile mart ortasında Moskova'nın yasaklayıcı derecede olarak değerlendirdiği gümrük vergisi uygulamasının ardından tarım ticaretinde anlaşmazlık yaşamaya başlamıştı.

Rusya'nın Türkiye'ye tahıl sevkiyatını durma noktasına getiren anlaşmazlık, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in mayıs ayı başında Moskova'da yaptıkları toplantıda giderildi.

Rus Ulusal Tarım Ürünleri İhracatı Kurumu Başkanı Sergey Balan, "(Türkiye'ye tedarik konusunda) Herhangi bir sorun yok. Her şey doğal seyrinde ilerliyor" dedi.

SovEcon tarım danışmanlığının yayınladığı ve gümrük verilerine dayandırdığı bir rapora göre Rusya, Türkiye'ye nisan ayında 58 bin 400 ton olan buğday tedariğini mayıs ayında 105 bin 300 tona yükseltti.

Türkiye, 2016/17'de pazarlama yılının başladığı 1 Temmuz'dan bu yana 2.4 milyon ton Rus buğdayı satın aldı. Bu rakam Rusya'nın toplam buğday ihracatının yüzde 9'una denk geliyor.

'Her şey normal döndü'

Rusya'daki bir Türk buğdayı alıcısı, "Her şey normale dönmüş görünüyor" dedi.

Rusya Petrol ve Yağ Birliği Başkanı Mikhail Maltsev, Reuters'a yaptığı açıklamada, Türkiye'ye ayçiçeği yağı tedariğinin de normale döndüğünü ve herhangi bir sorun görülmediğini söyledi.

Rusya, Türkiye'ye Mayıs ayında 13,200 ton ayçiçeği yağı ihraç ederken, bu rakam martta 73 bin 700 ton ve nisanda da 32 bin 500 ton olmuştu.