SAMEKS: Ekonomik aktivite eylülde yavaşladı

SAMEKS Bileşik Endeksi eylül ayında bir önceki aya göre 1,7 puan azaldı ve 48,6 puanla referans değerin altına indi. Düşüşte, hizmet sektörü baş rol oynadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) tarafından hazırlanan Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS) eylül ayı sonuçları açıklandı.

SAMEKS Bileşik Endeksi bu yılın eylül ayında bir önceki aya göre 1,7 puan azalarak 48,6 puan olarak gerçekleşti. Endekste gözlenen bu azalışta, hizmet sektörünün önceki aya göre 2,1 puan azalış kaydederek 50 referans puanının altında seyretmesi etkili oldu.

Sanayi sektöründe yeni siparişlerin sert düşüşü endeksin artış hızını yavaşlatırken, hizmet sektöründe temmuz ayından beri süregelen yavaşlama eylül ayında da sürdü. Böylece SAMEKS Bileşik Endeksi, 48,6 puanlık değeriyle 50 referans puanını altında yer aldı ve eylül ayında önceki aya göre ekonomik aktivitenin bir miktar yavaşladığına işaret etti.

Sanayi ve hizmet endeksleri de geriledi

SAMEKS Sanayi Endeksi, eylül ayında bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak 51,5 seviyesine indi. Alt endekslerden yeni siparişteki 7,0 puan ve istihdamdaki 2,6 puanlık azalışlar, sanayi sektöründeki hız kaybının en önemli belirleyicileri oldu. Üretim (4,1 puan), satın alım (1,6 puan) ve nihai mal stoku (10,6 puan) alt endekslerindeki artışlar, endeksteki azalışı sınırlandırdı.

SAMEKS Hizmet Endeksi ise eylül ayında bir önceki aya göre 2,1 puan azalarak, 47,4 değerine düştü. Alt endekslerden iş hacminde 5,5 puan, satın alımda 1,1 puan ve nihai mal stokunda 2,7 puan olarak gerçekleşen azalışlar, hizmet sektöründeki hız kaybının en önemli belirleyicileri olurken, istihdam alt endeksindeki 3,1 puanlık artış endeksteki azalışı törpüledi.

Endeks'in referans değeri olan 50'nin altında olması ekonomik aktivitedeki durgunluğa işaret ediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir