Sanal alemin yüzde 69’u online alışverişi tercih ediyor

Türkiye'deki internet kullanıcıları online satın almaya hiç de mesafeli değil. Yapılan araştırmaya göre kullancıların online araştırma ve satın almada dünya ortalamasının üstünde olduğu ortaya çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tüm dünyada tüketicilerin, ihtiyaçlarını internetten karşılama eğilimi giderek hız kazanırken Türkiye’deki internet kullanıcılarının da sanal alışverişe hiç mesafeli olmadığı ortaya çıktı. Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 69’unun internetten alışveriş yaptığı tespit edildi. 

Ernst&Young’ın (EY) 34 ülkede gerçekleştirdiği Global Tüketici Araştırması'na göre, Türkiye’deki internet kullanıcıları online araştırma ve satın almada dünya ortalamasının üzerine çıkarken, yüzde 69’u internetten alışveriş yapıyor. Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 38’i internetten araştırma yapmak için ortalama 3 ila 10 saat harcıyor. 1000 kişiyle gerçekleştirilen çalışmaya göre, Türk kullanıcılarının satın alma kararında en büyük rolü yalnızca fiyat değil, fiyat-kalite karşılaştırması ve müşteri deneyimi oluşturuyor. 

Sanal mağazaların ağırlığı artıyor Türkiye pazarına bakıldığında, araştırmanın gerçekleştiği dönemdeki son 12 ayda hemen hemen tüm kategorilerde geleneksel mağazalardan yapılan alışverişlerin azalması dikkat çekiyor. Geleneksel mağaza alışverişlerinde en yüksek düşüş 14 puanla tüketici elektroniğinde yaşanırken, bu kategoriyi 12 puanla giyim, 10 puanla yiyecek-içecek takip ediyor. İnternet üzerinden en uzun araştırma otomobiller konusunda yapılıyor. Araştırma, Türkiye’de tüketicilerin online mağazalardan en çok giyim eşyası satın aldığını gösteriyor. Son 12 ayda online satış kanalı üzerinden yapılan yüzde 46’lık giyim alışverişini, yüzde 40 ile tüketici elektroniği, yüzde 34 ile telefon veya mobil tarife paketleri izliyor.