Sanayi ekimde yüzde 74.9 kapasiteyle çalıştı

Kapasite kullanım oranı (KKO) Ekim'de geçen yılın aynı ayına göre 1.5 puan azalarak yüzde 74.9 oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İmalat sanayi genelinde kapasite kullanımı, ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre 1,5 puan azalarak yüzde 74,9 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından düzenlenen ve ekim ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 161 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen imalat sanayi kapasite kullanım oranı çalışması sonuçları açıklandı.

Buna göre, 2014 yılı ekim ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanımı, geçen yılın aynı ayına göre 1,5 puan azalarak yüzde 74,9 oldu. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanımı ise bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 74,0 seviyesinde gerçekleşti.

Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, bir önceki yılın aynı ayına göre tüm mal gruplarında düşüş yaşandı.

Aynı dönemde kapasite kullanımı, dayanıklı tüketim mallarında 0,1 puanlık azalışla yüzde 73,6, dayanıksız tüketim mallarında 0,9  puanlık düşüşle yüzde 74,2, tüketim mallarında 0,7 puanlık gerilemeyle yüzde 74,1 oldu. Ekim ayında gıda ve içeceklerde kapasite kullanımı 1,1 puanlık düşüşle yüzde 72,8, ara mallarında kapasite kullanımı 2 puanlık azalışla yüzde 76,1 ve yatırım mallarında kapasite kullanımı 2,3 puanlık gerilemeyle yüzde 73,3 düzeyinde gerçekleşti.

Ekim ayında ikili sektörlere göre en yüksek kapasite kullanımı yüzde 86,7 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı sektöründe meydana geldi. Bunu yüzde 79,9'la tekstil ürünlerini imalatı ile kağıt ve kağıt ürünlerinin imalatı sektörü takip etti. Kapasite kullanımı en düşük alanların başında ise yüzde 59,7 ile "diğer imalatlar" geldi.